Helikopter Ingenuity na Marsu preletio 100 metara

Treći let NASA-inog eksperimentalnog helikoptera na Marsu bio je kompliciraniji od dosadašnjih, a letjelica je letjela čak i dalje i brže nego u testiranjima na Zemlji, prije lansiranja

Sandro Vrbanus nedjelja, 25. travnja 2021. u 21:00

O NASA-inom eksperimentalnom i pionirskom helikopteru Ingenuity, koji ovih dana obavlja prve letove na Marsu, već ste vjerojatno čitali kada je odradio prvi povijesni let s lebdenjem na visini od tri metra. Potom smo vas izvijestili i o drugom letu, u kojem je horizontalno prešao dva metra, na visini pet metara od tla. Ove nedjelje NASA je odradila i treći autonomni let malenog Ingenuityja, najodvažniji do sada.

Sve se odvijalo oko 13:30 sati po hrvatskom vremenu, helikopter je ponovno poletio na visinu od pet metara, nagnuo se ustranu, te započeo horizontalni let najviše brzine 7,2 km/h. Preletio je tako čak 50 metara, zaustavio se, pa se vratio istih tih 50 metara natrag na početak. Ukupno je ovaj manevar potrajao oko 80 sekundi. Mjesto polijetanja i slijetanja u NASA-i su već nazvali "Polje braće Wright", jer na njemu ispisuju povijest.

Još jedan rekordni let

U ovom je letu helikopter prevalio veću udaljenost i postigao veću brzinu nego u laboratorijskim testovima na Zemlji. Oni su, naime, bili obavljani u vakuumskoj komori u kojoj su bili replicirani uvjeti marsovske atmosfere (uz sustave koji su Ingenuityju davali umjetni uzgon i tako simulirali slabiju gravitaciju). Ta komora omogućavala je horizontalni let, ili bolje rečeno skok, od tek pola metra u bilo kojem smjeru – pa je let od 50 metara na 500 milijuna kilometara udaljenom Marsu zaista fenomenalan pothvat.

Osim što leti, Ingenuity sada u letu snima i fotografije u boji
Osim što leti, Ingenuity sada u letu snima i fotografije u boji

"Današnji je let bio točno ono što smo planirali, a ipak nije bio ništa manje od nevjerojatnoga", poručio je Dave Lavery, jedan od voditelja projekta Ingenuity iz NASA-ine centrale u Washingtonu. "S ovim letom pokazujemo kritične mogućnosti koje će omogućiti dodavanje i zračne dimenzije budućim marsovskim misijama", zaključio je.