"Houston, imamo problem": astronauti popravili curenje zraka s ISS-a

Malena rupa pojavila se na kapsuli koja je u lipnju dopremila novu posadu na Međunarodnu svemirsku postaju, vjerojatno kao posljedica udara mikrometeoroida

Sandro Vrbanus petak, 31. kolovoza 2018. u 15:55

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji proveli su dio jučerašnjeg dana popravljajući malenu pukotinu na kapsuli Soyuz kojom su u lipnju tamo stigli novi članovi posade, piše Space.com. Problem je uočen kao slabo curenje zraka iz ISS-a koje je hitno trebalo sanirati, no iz američke i ruske kontrole misije potvrdili su kako posada nije ni u kakvoj opasnosti.

Upravo zemaljski timovi zaduženi za kontrolu misije uočili su pad pritiska zraka putem senzora na ISS-u, i to u vrijeme dok su astronauti spavali. Nakon buđenja upućeni su na popravak problema.

Dmitry Rogozin iz ruske svemirske agencije Roscosmos izjavio je kako je to bila neuobičajena situacija. Potvrdio je kako je na kapsuli Soyuz MS-09 pronađena mikrofraktura vrlo vjerojatno uzrokovana nekim utjecajem izvana. Inženjeri koji su dizajnirali kapsulu vjeruju da je bila riječ o udarcu mikrometeoroida – kakvi na ISS-u nisu rijetkost. Astronauti su stoga pripremljeni na ovakve situacije.

Njemački član posade Alexander Gerst osobno je potvrdio postojanje pukotine promjera nekoliko milimetara u oplati kapsule. Posada je odmah pristupila krpanju rupe pomoću ljepljive vrpce i sredstva za brtvljenje, a sada s kolegama na Zemlji razmatraju hoće li biti potrebno postaviti i nešto čvršću i trajniju zakrpu. Krajem godine, naime, troje se astronauta ovom kapsulom treba sigurno vratiti na Zemlju.

Novootkrivena pukotina srećom se nalazi na orbitalnom dijelu kapsule, onom koji se odbacuje prije nego modul s astronautima krene u opasno spuštanje u atmosferu. Iz NASA-e kažu da je kabinski pritisak zraka sada stabilan, a posada se vraća svojim redovnim zadacima.