Hrvatska potvrđena kao pridružena članica CERN-a

Nakon potpisivanja ugovora u veljači ove godine CERN je 10. listopada službeno primio Hrvatsku u svoje redove u statusu pridruženog člana

Sandro Vrbanus petak, 11. listopada 2019. u 06:00

Prvi ugovor o suradnji između Hrvatske i CERN-a potpisan je još davne 2001. godine, a 2014. Hrvatska je podnijela prijavu za pridruženo članstvo u najvećem europskom i svjetskom znanstvenom laboratoriju. U veljači ove godine potpisan je i sporazum o stupanju Hrvatske u pridruženo članstvo, da bi ovoga četvrtka, 10. listopada, naša zemlja i službeno bila primljena u članstvo ove prestižne institucije. CERN je objavio kako su s ovim danom dovršene sve interne procedure i odobrenja vezani za hrvatsku prijavu.

Pridruženo će članstvo omogućiti institucijama i znanstvenicima iz Hrvatske ravnopravno sudjelovanje na projektima koje financira CERN, pristup edukaciji i istraživačkim projektima te povećanu mobilnost znanstvenika, inženjera i ostalih stručnjaka. Hrvatska će dobiti i mjesto u Vijeću CERN-a, te će njezini predstavnici moći sudjelovati na sastancima odbora za financije i znanstvena pitanja.

Povodom ovog događaja kontaktirali smo i hrvatskog znanstvenika Ivicu Puljka koji od 1994. godine surađuje na raznim CERN-ovim projektima.

Ivica Puljak: ovo je i emocionalno snažna vijest

"Vijest da je Hrvatska i službeno postala pridružena članica CERN-a za nas, znanstvenike koji već rade u CERN-u je ne samo izvrsna, nego i emocionalno snažna vijest. Mi već dugi niz godina, neki i nekoliko desetljeća radimo na tome da se Hrvatska pridruži ovom uistinu svjetskom laboratoriju, u kojem se rade neki od najvećih eksperimenata u povijesti čovječanstva. Mi smo oduvijek željeli da Hrvatska bude ravnopravni član razvijenog svijeta i ovo članstvo u CERN-u je korak u pravom smjeru.

Mi ćemo sada imati veću sigurnost, bolju dugoročnu perspektivu za širenje naših znanstvenih aktivnosti, a mnogi drugi znanstvenici, studenti, nastavnici, poduzetnici i drugi će imati mnoštvo mogućnost na raspolaganju: od radnih mjesta, raznih programa razvoja novih tehnologija, edukacijskih aktivnosti, natječaja za razne poslove itd.

Kao i članstvo u drugim međunarodnim organizacijama i ovo članstvo nam daje mnoštvo prilika. Na nama je da ih iskoristimo." izjavio je Puljak za Bug.hr.