Možda je razjašnjen misterij čovjeka s jetpackom u Los Angelesu

Lanjski zračni incidenti u kojima su piloti civilnih zrakoplova primijetili pilota jetpacka kako leti opasno blizu piste zračne luke LAX, možda imaju sasvim jednostavno objašnjenje

Sandro Vrbanus nedjelja, 24. siječnja 2021. u 06:00

U rujnu i listopadu prošle godine izvještavali smo o neobičnoj pojavi koja je nekoliko puta bila primijećena u zračnoj luci Los Angeles International Airport (LAX). Piloti koji su tamo slijetali s putničkim zrakoplovima u više su navrata kontroli leta bili prijavili slučaj "čovjeka s jetpackom" koji leti vrlo blizu piste, ugrožavajući tako zračni promet. Prema njihovim prijavama, jetpack je letio na visinama od čak 3  do 6 tisuća stopa, odnosno od 900 pa do 1.800 metara – što se činilo kao prilično ekstremna visina za bilo koju poznatu tehnologiju ljudskog mlaznog jetpacka.

Ovaj slučaj odmah su počeli istraživati Američka agencija za avijaciju (FAA) i FBI, no do sada rezultate tih aktivnosti nismo doznali. Ono što se ovoga tjedna doznalo, pak, moglo bi rasvijetliti misterioznu pojavu neidentificiranog letača u blizini Los Angelesa.

Objašnjenje je jednostavno?

Portal The Drive, koji je ranije donio i audio zapise komunikacije kontrole leta i pilota u vezi primijećenog jetpacka, sada je otkrio oko godinu i pol star video na YouTubeu koji prikazuje hobista kako na daljinsko upravljanje vozi bespilotnu letjelicu – na koju je prikačena lutka na napuhavanje. Ovaj napuhani "pilot" odjeven je u kamuflažnu uniformu i postavljen u položaj u kojem bi se nalazio i pilot jetpacka.

Dronovi poput ovoga mogu stabilno letjeti na visinama na kojima je neidentificirani letač prošle godine zamijećen. Pojava ovakve lutke i drona na daljinsko upravljanje u blizini zračne luke objasnila bi i činjenicu da ga kontrola leta nije uočila na svojim radarima, kao i to da "pilot" nije reagirao na obližnje zrakoplove niti se pokušao od njih odmaknuti.

Dodatno, FBI je ispitao pilote koji su prijavili nepoznati jetpack u blizini zračne luke, i jedan od njih je izjavio da je ta pojava izgledala "točno kako izgleda ovaj dron na videu". Ako je istina da je netko s ovakvim dronom i lutkom na napuhavanje zaista letio u blizini zračnog koridora LAX-a, FBI će ga vrlo vjerojatno lako identificirati – pogotovo ako je riječ o nekome tko se na ovakav način javno hvalio svojim "jetpackom".