NASA planira poslati autonomni helikopter na Mars

U srpnju 2020. godine NASA će lansirati novu misiju prema Marsu, u kojoj će se po prvi puta naći međuplanetarni helikopter

Sandro Vrbanus subota, 12. svibnja 2018. u 17:00

U sklopu misije Mars 2020, koja bi trebala poletjeti u srpnju te godine, američka svemirska agencija NASA planira, osim standardnog istraživačkog rovera, na Mars poslati i helikopter. Bit će to prvi međuplanetarni helikopter ikada izrađen i prva letjelica ikada upogonjena na drugom planetu, a osnovni je cilj projekta pokazati izvedivost i istražiti potencijale letenja na drugim planetima.

Mars Helikopter razvijan je od 2013. godine u NASA-inom Laboratoriju za reaktivni pogon (JPL), a u videu niže možete vidjeti demonstraciju letjelice koja je rezultat četverogodišnjih napora inženjera. Masa joj je 1,8 kilograma, trup je širok i visok oko 10 centimetara, a dva rotora koji se okreću u suprotnim smjerovima čine to brzinom i do 3.000 okretaja u minuti – kako bi uspjeli stvoriti dovoljno uzgona u vrlo rijetkoj marsovskoj atmosferi.

Uvjeti za letenje pri tlu Marsa jednaki su kao na visini od 30 km iznad Zemlje

Energiju ovaj maleni autonomni helikopter dobiva iz ugrađenih solarnih panela i pohranjuje ju u litij-ionske baterije. Cijeli dizajn vrti se oko činjenice da mora letjeti u iznimno teškim uvjetima i u rijetkoj atmosferi, pa je cilj bio izraditi što manju, lakšu, i snažniju letjelicu. Autonomno letenje također je obvezno jer je kontrolni centar na Zemlji nekoliko svjetlosnih minuta udaljen od Marsa – pa ovim helikopterom nije moguće upravljati na daljinu.

Tijekom 30 dana misije ovaj bi helikopter na Marsu trebao obaviti pet pokusnih letova s različitim trajanjima, visinama i udaljenostima. Uspije li u tome, NASA bi mogla i u budućnosti razmišljati o helikopterima kao sredstvu za istraživanje Marsa i njegovih teže dostupnih područja.