Oteli zaposlenika mjenjačnice kriptovaluta i zatražili otkupninu u bitcoinima

Nepoznati napadači u Kijevu su organizirali otmicu zaposlenika mjenjačnice kriptovaluta koju vodi tvrtka EXMO Finance te su zatražili i dobili 1 milijun dolara otkupnine u bitcoinima

Matija Pavlić subota, 30. prosinca 2017. u 21:30

Popularnost koju u posljednje vrijeme dobivaju kriptovalute u javnosti, posebice bitcoini sa stalnom priču o rastu njihove vrijednosti, potakli su određene skupine ljudi koje možda ne posjeduju sve tehničke vještine za izvođenje cyber napada da se ipak domognu ponekog bitcoina.

Zasad nepoznata grupa kriminalaca u Ukrajini je izvela nešto drugačiji napad u kojem se uspjela domoći oko 1 milijun američkih dolara u bitcoinima. Umjesto da se za napad posluže računalima i Internetom, grupa je odlučila organizirati otmicu jednog od istaknutijih zaposlenika mjenjačnice kriptovaluta koju vodi tvrtka EXMO Finance registrirana u Velikoj Britaniji.

Nepoznati napadači 26. prosinca ove godine u Kijevu su oteli Pavela Lernera, koji slovi za vrsnog analitičara i eksperta za blockchain tehnologiju te ga uz prijetnju oružjem ugurali u minibus ukradenih tablica.

Ostaje nejasno tko je točno uplatio spomenutih 1 milijun američkih dolara otkupnine, no Lerner je pušten na slobodu već u četvrtak 28. prosinca, a nepoznata grupa kriminalaca bogatija je za taj iznos u bitcoinima.