Sam Bankman-Fried i u zatvoru trguje te dijeli investicijske savjete

Dok čeka izricanje presude za niz financijskih malverzacija i prijevara klijenata svoje kriptomjenjačnice FTX, njezin osnivač pokušava se izboriti za što kraću zatvorsku kaznu

Sandro Vrbanus srijeda, 28. veljače 2024. u 12:25

Za mjesec dana, 28. ožujka, na federalnom sudu na Manhattanu bit će izrečena kazna Samu Bankman-Friedu, nekadašnjem vlasniku kriptomjenjačnice FTX, "kralju kripta" proglašenome krivim za niz djela poput varanja klijenata, pranja novca i pronevjere više milijardi dolara. On se trenutačno nalazi u pritvoru u Brooklynu gdje čeka izricanje presude.

Ukupna kazna predviđena zakonom, za djela za koja je osuđen, iznosi čak 110 godina zatvora. Tužiteljstvo je od suda zatražilo gotovo pa maksimalnih 100 godina, dok je novi odvjetnički tim SBF-a sugerirao da bi trajanje zatvorske kazne trebalo iznositi između 63 i 78 mjeseci. Obrana navodi da bi stogodišnja, dakle doživotna, kazna zatvora bila "barbarska", budući da je Bankman-Fried ranije neosuđivan. Kao olakotne okolnosti navode i činjenicu da je uz njega identificirano još četvero suučesnika, ali i da će svi oštećeni klijenti FTX-a uspjeti natrag dobiti sva sredstva za koja su bili zakinuti.

"Kupujte Solanu"

Dok ne dozna što je sudac odlučio, SBF u zatvoru dane provodi otprilike onako kako bismo to i očekivali. Pisalo se da s ostalim zatvorenicima trguje paketima fileta skuše, koji se u zatvoru smatraju "valutom", kao i paketićima poštanskih markica te juhe (budući da su duhanski proizvodi zabranjeni). Osim toga, navodno su ga zatvorenici pokušavali i reketariti, smatrajući ga za bogataša kojem "treba zaštita", a New York Times doznaje i jedan kuriozitet povezan s njegovim životnim pozivom.

Bankman-Fried, prema tim informacijama, zatvorske stražare savjetuje oko trgovanja i ulaganja u kriptovalute, a nekima od njih izravno je savjetovao ulaganje u kriptovalutu solana (SOL). Biste li vi prihvatiti taj savjet osuđenog prevaranta?