Pratite uživo novo lansiranje najveće rakete na svijetu

SpaceX-ov Falcon Heavy poletjet će tek četvrti puta, i prvi puta nakon više od tri godine. U današnjoj će misiji u geostacionarnu orbitu ponijeti satelite američkih Svemirskih snaga

Sandro Vrbanus utorak, 1. studenog 2022. u 11:08

Više je od tri godine prošlo otkako je SpaceX posljednji puta lansirao svoju najveću raketu, i najmoćniju operativnu raketu na svijetu trenutačno, Falcon Heavy. Trostruki sustav potisnika "posuđenih" s Falcona 9 ovoga će puta u geostacionarnu orbitu ponijeti dva satelita američkih Svemirskih snaga. Lansiranje je zakazano za danas poslijepodne, 1. studenoga, u 14:41 sati po hrvatskom vremenu.

Falcon Heavy u tajnoj misiji

Detalji misije USSF-44 proglašeni su tajnima. Osim što znamo da je naručitelj United States Space Force, poznato je i da će u teretnom prostoru Falcona Heavy biti smještena dva satelita. Onaj primarni i veći potpuno je klasificiran te o njemu javnost ne smije znati ništa, osim da će završiti u geostacionarnoj orbiti na oko 36.000 kilometara od Zemlje. Drugi, manji satelit, nazvan je Tetra-1, i prototip je nove generacije geostacionarnih satelita – i to je otprilike sve što je od informacija dostupno.

Satelit Tetra-1 izradila je Boeingova tvrtka Millennium Space Systems, a navodno služi za "komunikaciju, izviđanje i svemirsko umrežavanje"
Satelit Tetra-1 izradila je Boeingova tvrtka Millennium Space Systems, a navodno služi za "komunikaciju, izviđanje i svemirsko umrežavanje"

Kad je riječ o samom lansiranju, tu imamo nešto više detalja. Falcon Heavy poletjet će iz svemirske baze Kennedy na Cape Canaveralu na Floridi. Njegovi bočni potisnici vratit će se i koordinirano vertikalno sletjeti natrag na Cape Canaveral, na sletne zone LZ-1 i LZ-2, pa tu možemo očekivati spektakularan prizor slijetanja otprilike osam minuta nakon lansiranja.

Čak 27 raketnih motora tipa Merlin potrebno je za lansiranje ove grdosije
Čak 27 raketnih motora tipa Merlin potrebno je za lansiranje ove grdosije

Središnji stupanj sagorjet će previše goriva prilikom transporta rakete izravno u geostacionarnu orbitu, pa neće moći biti vraćen na Zemlju u jednom komadu. Ovdje je riječ o najkompleksnijoj misiji stavljenoj pred Falcon Heavy do sada, pa je sama raketa morala biti prerađena i prilagođena tome. Među ostalim, u crno je morao biti obojan rezervoar kerozina na drugom stupnju, kako se gorivo ne bi zamrznulo tijekom šest sati krstarenja do željene orbite.

SpaceX će prenositi ovo lansiranje, kao i obično, uživo putem YouTubea, a početak prijenosa očekuje se u 14:30 sati. Vremenski uvjeti na Floridi 90% su povoljni za današnje lansiranje.