Rat u Ukrajini prekinuo europsko-rusku svemirsku misiju ExoMars

Europska i ruska svemirska agencija zajedničkim su snagama razvijale misiju ExoMars, koja je trebala biti lansirana ove godine, no kako sada stvari stoje, mogla bi biti potpuno napuštena

Sandro Vrbanus subota, 19. ožujka 2022. u 14:18

Svemirski projekt ExoMars je astrobiološka misija razvijana u suradnji Europske svemirske agencije i Roscosmosa, a cilj joj je (bio) poslati letjelicu i rover na Mars te tamo tragati za mogućim dokazima o nekom davno ugašenom obliku života. Misija je još 2020. godine trebala iskoristiti tadašnji vremenski "prozor" za lansiranje, no problemi tehničke prirode i pandemija odgodili su sve za ovu godinu, tj. za kraj ljeta 2022.

U vremenski se plan sada uplela i ruska invazija na Ukrajinu, pa je u skladu sa sankcijama i prilično negativnim stavom prvog čovjeka ruske svemirske agencije Dimitrija Rogozina, ESA odlučila suspendirati cijeli projekt. "U skladu s našim europskim vrijednostima, duboko osuđujemo i žalimo za ljudskim žrtvama i tragičnim posljedicama agresije prema Ukrajini", priopćeno je iz Europske svemirske agencije u objavi kojom se ExoMars stavlja "na led".

Ništa od Kazačoka na Marsu

Prema Marsu su, prema ranijim planovima, u rujnu ove godine trebali poletjeti lander Kazačok i rover Rosalind Franklin, no to se sigurno sada neće dogoditi. Osim prekida suradnje na ovom projektu, Rusija je povukla svoje ljude i iz lansirne baze u Francuskoj Gvajani, a i sve ESA-ine misije vezane uz rakete Sojuz (primjerice, lansiranja novih satelita konstelacije Galileo) također su suspendirane.

ESA je već započela proces evaluacije mogućnosti da se lansiranja prebace na druge rakete, primarno na model Ariane 6. Jedini projekt, dakle, na kojem će ESA i NASA nastaviti surađivati s Roscosmosom jest onaj Međunarodne svemirske postaje.