Robotsku ruku na ISS-u pogodio komad svemirskog smeća

Svemirski otpad koji kruži oko Zemlje i njegovo uklanjanje česta su tema svemirskih agencija, a o opasnosti zagađenja orbite govori i nedavno otkrivena rupa na "kanadskoj ruci" ISS-a

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 31. svibnja 2021. u 14:01

Kanadska svemirska agencija CSA objavila je protekloga vikenda kako su 12. svibnja tijekom rutinske inspekcije robotske ruke Canadarm2, postavljene na Međunarodnoj svemirskoj postaji, uočili vidljivi trag sudara s komadićem svemirskog otpada. Njihovi su stručnjaci u suradnji s NASA-om odmah prionuli na posao detaljnog analiziranja, pa su fotografirali rupu koju možete vidjeti na fotografijama uz ovu vijest.

Analiza je pokazala da "kanadska ruka" i dalje funkcionira bez ikakvih poteškoća, a šteta koju je prouzročio udar nepoznatog svemirskog smeća ograničena je na manji dio same ruke, gdje je oštećen tek njezin toplinski štit. Canadarm2 će i dalje nastaviti obavljati svoje planirane zadaće, a NASA i CSA će nastaviti prikupljati podatke kako bi dovršili analizu ovog incidenta.

Opasno svemirsko smeće

CSA poručuje kako orbitom trenutačno cirkulira preko 23 tisuće predmeta veličine lopte za softball ili manje, te da se njihova putanja konstantno prati. Unatoč tome, postoji i velik broj manjih predmeta – koji mogu biti svašta, od kamenčića, komadića prašine ili boje satelita – a koji su premaleni da bi ih se aktivno pratilo. Oni predstavljaju opasnost za svemirske letjelice, postaje i satelite, što svemirske agencije uzimaju vrlo ozbiljno.

No, čak i uz sve mjere predostrožnosti, sudari poput ovoga koji je probušio oplatu Canadarma ne mogu se izbjeći niti predvidjeti. Ovoga puta, srećom, nije bilo nikakvih posljedica za tehniku niti posadu Međunarodne svemirske postaje.

Ruka Canadarm2 i astronaut Steve Robinson prikačen na nju
Ruka Canadarm2 i astronaut Steve Robinson prikačen na nju

Svestrana kanadska ruka

Canadarm2 je robotska ruka duga 17,6 metara. Postavljena je na vanjsku stranu ISS-a 2001. godine, a koristi se prilikom sastavljanja vanjskih dijelova postaje, pri raznim zadacima remonta i održavanja, premještanje tereta te "hvatanje" drugih letjelica koje pristižu na Međunarodnu svemirsku postaju, a nemaju sustav autonomnog pristajanja.

Masa robotske ruke je 1.800 kilograma, promjer joj je 35 centimetara, a osnovna struktura načinjena je od titanija. Sposobna je manipulirati teretima mase do čak 116.000 kilograma.