Australci planiraju svemirski otpad gađati laserima s tla

Mnogobrojnim metodama za čišćenje Zemljine orbite od ostataka satelita i drugih svemirskih misija uskoro će se pridružiti i australski projekt koji će komade smeća "skidati" laserom iz zvjezdarnice

Sandro Vrbanus srijeda, 14. travnja 2021. u 17:16

U Zemljinoj orbiti trenutačno kruži, prema procjenama, oko 750 tisuća predmeta većih od jednog centimetra koji su tamo zaostali od svemirskih misija, satelita i drugih ljudskih aktivnosti u orbiti. Kako tolika "gužva" predstavlja veliku opasnost za buduće svemirske misije, kojih je sve više, mnogi se u svijetu bave dugoročno održivim tehnologijama koje bi mogle ukloniti ovakav svemirski otpad i početi čistiti orbitu. Do sada smo vidjeli da se to planira činiti harpunima, zrakama plazme ispaljenima iz satelita, mrežama ili pak robotskim rukama.

Pew pew!

Novi prijedlog, kakav još nismo imali prilike vidjeti, stiže iz Australije. Znanstvenici iz tamošnje kompanije EOS Space Systems proteklih su sedam godina proveli razvijajući napredni laser koji bi bio u stanju sa Zemlje pratiti i potom "upucati" komade svemirskog otpada. U razvoju su sudjelovali i Australsko nacionalno sveučilište, japanski Institut za komunikacije i tehnologiju te proizvođač vojne opreme Lockheed Martin.

Kako pojašnjavaju iz EOS-a, za proces uklanjanja svemirskog otpada potrebna su dva lasera. Prvi svijetli u vidljivom spektru narančastom bojom koja prolazi kroz Zemljinu atmosferu i služi za traženje komada otpada u orbiti. Drugi je ljudskom oku nevidljiv, ali daleko snažnije zrake koja je u stanju pogoditi detektirano svemirsko smeće i izbaciti ga iz orbite te tako zaštititi satelite i drugu vrijednu svemirsku infrastrukturu.

Prvi ovakav laserski sustav koji će EOS pustiti u rad bit će instaliran u zvjezdarnici Mt Stromlo, smještenoj na istoimenom brdu iznad Canberre. Razvoj je dovršen, poručuju, a tehnologija je spremna za prvu lasersku manipulaciju predmetima u orbiti.