Rolling Stonesi dobili svoj kamen na Marsu

Jedan se kamenčić na Marsu otkotrljao oko jednog metra prilikom slijetanja sonde InSight. Sada je iz NASA-e priopćeno kako je isti dobio nadimak prema slavnom rock sastavu

Sandro Vrbanus subota, 24. kolovoza 2019. u 15:30

NASA-ina znanstvena sonda InSight sletjela je na Mars u studenome 2018. godine. Tom je prilikom morala uključiti svoje retrorakete kako bi usporila pad prema površini ovog planeta i meko sletjela na planirano mjesto. Uključivanje ovih potisnika utjecalo je na prašinu i kamenje na mjestu slijetanja, pa se u tom trenutku jedan kamen – nešto veći od loptice za golf – otkotrljao oko metar dalje od svojeg prvotnog položaja i za sobom ostavio trag.

Već sljedećeg dana kamere sonde InSight zabilježile su ovaj kamen i njegov trag, a NASA-ini stručnjaci izračunali su kako je riječ o prilično neobičnom rekordu. Snimljeni kamenčić s Marsa je, naime, kamen koji se najdalje otkotrljao prilikom bilo kojeg slijetanja neke svemirske letjelice na drugi planet.

Sada, devet mjeseci nakon što se ovaj događaj odvio na površini Marsa, ovdje na Zemlji ponovno se o njemu priča. NASA i njihov Laboratorij za reaktivni pogon (JPL) objavili su kako su stručnjaci koji rade na misiji InSight kotrljajući kamen-rekorder na Marsu neslužbeno imenovali, kako drugačije nego "Rolling Stones Rock". Ime je, sasvim očekivano, dobio po legendarnom rock sastavu.

Ovo "krštenje" marsovskog kamenčića obavljeno je u kalifornijskom mjestu Pasadena, gdje je sjedište JPL-a, netom prije početka koncerta Rolling Stonesa. Na sve se osvrnuo i pjevač grupe Mick Jagger, što možete pogledati ovdje.