Rusi planiraju svemirske turiste slati i u "šetnju" svemirom

Osim što će na Međunarodnu svemirsku postaju poslati dvoje turista, jedan od njih trebao bi postati i prvi civil koji će izići iz postaje i obaviti svemirsku šetnju

Sandro Vrbanus utorak, 30. lipnja 2020. u 06:30

Ruska svemirska agencija Roscosmos potpisala je prošloga tjedna ugovor s privatnom kompanijom Space Adventures o slanju dvoje zainteresiranih turista u orbitu, tj. na "izlet" na Međunarodnu svemirsku postaju. Ista je to privatna agencija koja je 2001. godine u orbitu poslala i prvog svemirskog turista Denisa Tita, a i nedavno je sa SpaceX-om dogovorila sličan program svemirskog turizma.

U ugovoru stoji da će Roscosmos omogućiti prijevoz dvoje astronauta neprofesionalaca istom letjelicom, Sojuzom 2, i to prije kraja 2021. godine. Jedan od tih turista će, osim posjeta ISS-u, imati prilike i ući u povijest kao prvi "civil" koji je izišao iz svemirske postaje u šetnju. Svemirska šetnja bit će odrađena u suradnji s iskusnim ruskim kozmonautima, a za nju je potrebno da turist prođe još intenzivnije tečajeve i simulacije na Zemlji nego što ih to mora proći za "obični" svemirski izlet na ISS.

Još nemaju turiste

Iz Space Adventuresa poručuju da, iako su dogovorili ovaj paket-aranžman, još uvijek za njega nemaju kupca, nego da tek sada traže nekoga tko bi mogao za ovakvo putovanje biti zainteresiran. Ne otkrivaju niti točnu cijenu izleta sa svemirskom šetnjom, ali je osnivač kompanije Eric Anderson poručio da njihove usluge tipično koštaju od 42, pa sve do više od 100 milijuna dolara, ovisno o uključenim pogodnostima i željama klijenata.

Uključujući spomenutog Tita, ova kompanija organizirala je posjete ISS-u za ukupno sedmero privatnih građana koji su si to mogli priuštiti. Posljednji od njih bio je Guy Laliberté, suosnivač akrobatske skupine Cirque du Solei, koji je poletio u orbitu u rujnu 2009. godine. Od tada svemirskog turizma nije bilo jer su se Rusi bili fokusirali na transport američkih astronauta na ISS, uslijed umirovljenja Space Shuttlea.

NASA im je za ovo plaćala oko 80 milijuna dolara po osobi. Sada kada će zadatak lansiranja američkih astronauta preuzeti SpaceX, Roscosmos očito ima mjesta na Sojuzu koja treba popuniti, pa su se ponovno okrenuli imućnim svemirskim turistima.