Iznenadni "ruski salto" Međunarodne svemirske postaje

Prošlotjedni incident s ruskim segmentom Nauka na ISS-u bio je nešto ozbiljniji nego su to prvi podaci pokazali. NASA je potvrdila da se postaja zaokrenula za više od krug i pol prije nego je stabilizirana

Sandro Vrbanus srijeda, 4. kolovoza 2021. u 13:10

Ruski višenamjenski istraživački modul Nauka, koji je pristao na Međunarodnu svemirsku postaju prošloga tjedna, odmah je po priključenju bio izazvao probleme. Naime, kako smo tada izvještavali, raketni potisnici koji služe za korekciju kursa Nauke uključili su se neplanirano i nepotrebno, a budući da je modul već bio pričvršćen za ISS, to je uzrokovalo destabilizaciju cijele postaje i njezinu izvanrednu rotaciju.

Kako odmiče vrijeme, tako iz NASA-e daju sve više podataka o ovom incidentu. Ovoga se tjedna doznalo kako je rotacija postaje bila značajno ozbiljnija nego se to u prvi mah mislilo. Naime, NASA-in voditelj kontrole leta u misiji ISS-a, Zebulon Scoville, potvrdio je kako se postaja nije pod utjecajem ruskog znanstvenog modula nagnula iz uobičajene orijentacije za samo 45°, kako je to iz agencije prošloga tjedna bilo objavljeno. ISS se okrenuo za čitav krug i pol, za oko 540°, prije nego su ga uspjeli stabilizirati.

Prva uzbuna tog tipa

Rotacija se odvijala brzinom od otprilike pola stupnja u sekundi. Nakon stabilizacije postaja je odradila kontrolirani manevar i okrenula se unaprijed za oko 180°, kako bi se vratila u početni položaj. Scoville je za New York Times potvrdio kako se sve zbilo na njegov slobodan dan, no bio je na poslu kako bi pratio spajanje Nauke na ISS. Tada je došlo do problema na kontrolnoj ploči koje su prijavili žiroskopi, i svi prisutni morali su odmah prionuti na posao "spašavanja" situacije.

Ovaj slučaj bio je i prvi u povijesti Međunarodne svemirske postaje u kojem je proglašeno izvanredno stanje (spacecraft emergency) najviše razine. Paljenje potisnika Nauke potrajalo je oko 15 minuta, nakon čega je stalo, vjerojatno zbog toga što je bilo potrošeno svo dostupno gorivo. Roscosmos je potvrdio kako je uzrok svega bila softverska greška koja je dovela do neplaniranog "salta". Zbog nje je motorima na modulu poslana pogrešna naredba i izbacila cijeli ISS iz ravnoteže.

Svi članovi posade zbog ovoga su morali prekinuti sve redovne aktivnosti i posvetiti se izvanrednom stanju. Ono je potrajalo oko sat vremena, nakon čega je sve vraćeno u prvobitni položaj, a unatoč neplaniranom manevru sigurnost posade niti u jednom trenutku nije bila ugrožena.