SpaceX će uskoro jednu raketu upotrijebiti treći puta

Raketu tipa Falcon 9 Block 5 već su nekoliko puta lansirali u orbitu i vraćali kako bi je ponovno lansirali. Sada će prva od njih poletjeti na svoju treću misiju

Sandro Vrbanus subota, 27. listopada 2018. u 13:00

SpaceX velikim koracima grabi prema svojem cilju – čestom lansiranju "recikliranih" raketa koje bi u orbitu trebale nositi teret s istim prvim stupnjem, koji bi trebao biti iskoristiv i za stotinu lansiranja. Prvi značajni događaj u tom smjeru dogodio se ranije ove godine kada je SpaceX prvi puta upotrjebio raketu nove generacije, Falcon 9 Block 5, namijenjenu upravo tome da se njezin prvi stupanj koristi najmanje 10 puta.

Od tada je Falcon 9 nekoliko puta lansiran i relansiran, no do sada su ove rakete u orbitu išle tek dva puta. Uskoro će, pak, biti obavljen još jedan značajan korak prema rutinskoj višekratnoj upotrebi raketa. Falcon 9 Block 5 raketa čije je lansiranje zakazano za 19. studenoga u orbiti je bila već dva puta, a sljedećeg će mjeseca, dakle, poletjeti i treći puta.

Do sada je SpaceX razne inačice Falcona 9 lansirao preko 60 puta, prvi stupanj uspješno je vertikalno na tlo ili robotsku teglenicu slijetao 30 puta, a 16 raketa uspješno je poletjelo dva puta. Treće lansiranje jedne od njih unutar samo šest mjeseci označit će početak visoko pouzdanog i jeftinog lansiranja zbog kojeg je cijela kompanija i osnovana.

Tijekom ovog će lansiranja raketa u polarnu orbitu ponijeti 70 malih satelita u vlasništvu nekoliko vladinih i komercijalnih organizacija iz čak 16 zemalja. Raketa će poletjeti iz kalifornijske zrakoplovne baze Vandenberg.