SpaceX načinio još dva velika koraka prema brzom ponovnom korištenju raketa

Sinoćnjim lansiranjem komunikacijskog satelita južnokorejske vojske u misiji Anasis 2, SpaceX je oborio rekord za vrijeme između dva leta te na oceanu uhvatio oba dijela oklopa teretnog prostora

Sandro Vrbanus utorak, 21. srpnja 2020. u 18:00

SpaceX je sinoć iz zračne baze na Cape Canaveralu lansirao misiju Anasis 2, koja je u orbitu ponijela komunikacijski satelit južnokorejske vojske. Ova je misija bila lansiranje kakvo tvrtka Elona Muska redovno obavlja za svoje klijente, ali je interno donijela veliko zadovoljstvo jer se kompanija sve više približava jednom od svojih ciljeva – brzom ponovnom korištenju raketa i višestrukoj upotrebi gotovo svih njihovih dijelova.

Prvi stupanj rakete Falcon 9 koji je sinoć poletio u orbitu i vratio se na autonomnu teglenicu Just Read the Instructions u Atlantskom oceanu, isti je onaj koji je prije samo 51 dan u orbitu plasirao putničku kapsulu Crew Dragon, a kojom su astronauti Doug Hurley i Bob Behnken odletjeli na Međunarodnu svemirsku postaju. Ponovno korištenje letjelice nakon samo 51 dan rekord je za bilo koju orbitalnu letjelicu u povijesti. Do sada ga je držao NASA-in Space Shuttle Atlantis, koji je dva puta bio u orbiti u razmaku od 54 dana. Bilo je to davne 1985. godine.

Inače, od do sada lansiranih 97 raketa, SpaceX je u 57 navrata uspio njihov prvi stupanj sigurno spustiti natrag na Zemlju, bilo na čvrsto tlo, bilo na platformu u oceanu.

Hvatanje nosa rakete u mrežu

Drugi pothvat koji je sinoć SpaceX-u prvi puta uspio je i hvatanje obiju polutki pokrova za teretni prostor. Oni se nalaze na samom vrhu rakete i otvaraju se kada ona izađe iz Zemljine atmosfere. Do sada su ovi pokrovi padali u ocean i bili su jednokratni, ali već neko vrijeme ova svemirska kompanija ih pokušava uhvatiti i ponovno koristiti.

Vrijedan teret pao s neba
Vrijedan teret pao s neba

Hvatanje je u ovom slučaju obavljeno s dva posebno prilagođena broda s razapetim mrežama. Svaka polutka duga je 13 metara, široka 5 metara, i s malenim potisnicima i ugrađenim padobranima teži oko tonu. Ukupna vrijednost ovog nosa rakete je oko 6 milijuna dolara, pa će njihovim "recikliranjem" biti moguće dodatno uštedjeti i osigurati klijentima još brže i jeftinije lansiranje u budućnosti.

U međuvremenu je SpaceX objavio i video zapise s oba broda "hvatača":