SpaceX najavljuje prvu potpuno civilnu svemirsku misiju

Raketa Falcon 9 kapsulom Crew Dragon pred kraj ove godine trebala bi na Međunarodnu svemirsku postaju poslati četveročlanu posadu sastavljenu isključivo od civila koji će dobiti ili kupiti karte

Sandro Vrbanus srijeda, 3. veljače 2021. u 06:00

Najavljena je prva potpuno civilna svemirska misija u izvedbi Muskovog SpaceX-a. Ona bi se trebala odvijati u posljednjem tromjesečju ove godine, a bit će to prvi puta da netko u svemir šalje letjelicu s posadom čiji niti jedan član nije profesionalni astronaut. "Kapetan" misije bit će 37-godišnji tech poduzetnik Jared Isaacman, osnivač kompanije Shift4 Payments i u slobodno vrijeme civilni pilot. Osim njega, u kapsuli Crew Dragon, postavljenoj na vrhu rakete Falcon 9, sjedit će još troje civila, a svi skupa otputovat će u orbitu, provesti oko tjedan dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji i potom se vratiti na Zemlju.

Troje sretnika putuje u svemir

Kako bi pronašao svojih troje suputnika, Isaacman je organizirao "lutriju". Ova misija prije svega ima humanitarni karakter, pa je ovaj poduzetnik odlučio dječjoj bolnici St. Jude u Memphisu donirati 100 milijuna dolara, i pozvao je sve zainteresirane da mu se pridruže u donacijama. Svatko tko za misiju nazvanu Inspiration4 donira najmanje 10 dolara ući će u izvlačenje, a troje izvučenih imat će priliku putovati na ISS. Nažalost po nas i naše čitatelje, u ovom izvlačenju mogu sudjelovati samo državljani SAD-a.

Kapetan misije Isaacman i troje sretnika proći će trening za komercijalne astronaute u organizaciji SpaceX-a, kao i posebne testove te simulacije misije. Sve to pripremit će ih na izazove, eventualne nepredviđene situacije i ostale specifičnosti svemirskog putovanja i boravka u orbiti. Krajnji je cilj prikupiti preko 200 milijuna dolara za spomenutu bolnicu i njezina istraživanja teških bolesti, a svemirski let tek je način za dobivanje dodatnog publiciteta za humanitarnu akciju.

Jared Isaacman
Jared Isaacman