Spektakularna eksplozija prototipa SpaceX-ovog Starshipa

Četvrti prototip buduće višestruko upotrebljive rakete od nehrđajućeg čelika, SpaceX-ovog Starshipa, eksplodirao je sinoć u Teksasu prilikom statičkog testa paljenja motora

Sandro Vrbanus subota, 30. svibnja 2020. u 15:16

Dok čekamo da vremenski uvjeti dozvole lansiranje SpaceX-ove rakete Falcon 9 s prvom posadom u Zemljinu orbitu, SpaceX nastavlja rad na svojoj sljedećoj raketi – Starshipu. Ovaj bi projekt trebao omogućiti putovanje do Mjeseca ili do Marsa, te biti nova generacija višestruko iskoristivih moćnih raketa za svemirska putovanja.

Do sada je jedan Starhopper, testni prototip, već poletio u testnoj bazi u mjestu Boca Chica u Teksasu, a od tada su inženjeri promijenili ponešto detalja i došli već do četvrte iteracije, SN4. Prošle izvedbe SN1 i SN2 imale su situacije s kolabiranjem prilikom testa punjenja tekućim dušikom, što je bilo koliko-toliko i za očekivati u ranoj fazi testiranja. Četvrt prototip trebao je ispraviti te nedostatke i poslužiti za statički test paljenja motora.

Isti je obavljen sinoć po hrvatskom vremenu, da bi nekoliko trenutaka nakon završetka testa cijela raketa eksplodirala. Kako je bila napunjena tekućim kisikom i metanom, eksplozija je bila snažna i prilično spektakularna, a i testni je poligon pretrpio oštećenja.

Ovo je bio već treći test ovog tipa na istom prototipu, a uzrok anomalije koja je ovoga puta dovela do eksplozije za sada nije poznat. Nitko od radnika SpaceX-a nije ozlijeđen jer je za testiranje bilo predviđeno veliko evakuirano sigurnosno područje.

Na istom mjestu, u razvojnom centru Boca Chica, SpaceX je već pripremio i peti prototip SN5. Krajem prošle godine Elon Musk je pojasnio kako je sve ovo dio iterativnog procesa nadogradnje i učenja, te da se očekuje izrada čak 20-ak ovakvih testnih raketa prije nego prva verzija Starshipa ugleda svjetlo dana.