Sretan vam World Backup Day

Osmu godinu za redom na današnji dan, 31. ožujka obilježava se svjetski dan backupa, stoga ako već niste danas je pravi trenutak za izradu sigurnosnih kopija najvažnijih vam podataka

Stjepan Bilić nedjelja, 31. ožujka 2019. u 07:00

Danas je kako zasigurno znate zadnji dan mjeseca ožujka. Taj dan je poseban ne samo po tome što je zadnji dan u mjesecu, već i po tome što se danas obilježava svjetski dan backupa, odnosno sigurnosnih kopija.

Podsjetimo, World Backup Day pokrenuo je Ismail Jadun prije osam godina, točnije 2011. godine kako bi pored reklamiranja vlastitog businessa ujedno i educirao korisnike diljem svijeta o važnosti izrade sigurnosnih kopija.

U tu svrhu izradio je i posebnu internetsku stranicu na kojoj je naveo par zanimljivih podataka - svake minute se u svijetu izgubi ili bude ukradeno 113 mobitela, 1 od 10 računala se svaki mjesec zarazi barem s jednim računalnim virusom, a u 29% slučajeva do gubitka podataka dolazi – slučajno.

S njegovim podacima slaže se donekle i tvrtka Stonefly koja na svojim stranicama navodi kako se u 29% slučajeva podaci gube uslijed ljudske pogreške. Najveći postotak gubitka podataka ipak se odnosi na zatajenje hardvera (40%), a manje na pogreške softvera (13%), krađu uređaja (9%), računalne viruse (6%) i prirodne katastrofe (3%).

Datum, 31. ožujka Jadun je odabrao zbog toga što je idući dan svjetski dan šale, odnosno 1. travnja, kada se diljem svijeta prijatelji međusobno šale podmetanjem raznih smicalica. Kako će mnogi tog dana nasjesti na neku od šala, Jadun je zadnji dan u ožujku odabrao kako ne biste 1. travnja, imali za stvarno žaliti za nečim – za svojim podatcima na primjer koji su netragom nestali uslijed havarije diska, gubitka prijenosnog računala ili uslijed više sile, poput požara, poplave, zemljotresa ili neke druge katastrofe, primjerice nove nadogradnje za Windowse 10 – 19H1, a koja stiže u travnju.

Brojne tvrtke koje se bave proizvodnjom softvera i hardvera za izradu sigurnosnih kopija ovaj su dan prihvatile kao dan za dobru reklamu, kada svoje proizvode i usluge nude nešto povoljnije negoli inače. Ove godine primjerice tvrtke Acronis, EaseUS i Cloudberry nude popust do 50% na svoj softver i usluge. No, ima i onih koji kratko vrijeme svoj softver nude besplatno, i to ne oslabljene ili Home inačice, već Professional. Jedna od takvih tvrtki je AOMEI koja čitateljima TechRadara za 0 dolara nudi AOMEI Backupper Professional za koji je inače potrebno platiti oko 50 USD.

Da bi preuzeli besplatnu kopiju (koju ćete moći koristiti narednih godinu dana) kliknite mišem na gornju poveznicu, preuzmite ZIP datoteku (108 MB) na svoje računalo i raspakirajte ju. Potom otvorite datoteku readme i u njoj potražite licenčni ključ koji ćete potom upisati za vrijeme instalacije. Krajnji rok za aktivaciju je 1. travnja, stoga požurite ukoliko niste nabavili neki drugi softver za izradu sigurnosnih kopija.