Sustav satelitske navigacije Galileo proširen s dva satelita, jedan nosi hrvatsko ime

Iz Europske južne svemirske luke u Francuskoj Gvajani ovoga su vikenda lansirani 27. i 28. navigacijski sateliti mreže Galileo. Jedan se zove Nikolina, po djevojčici koja je pobijedila na umjetničkom natječaju

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. prosinca 2021. u 20:00

Najveća europska konstelacija satelita, Galileo, postat će uskoro bogatija za još dva navigacijska satelita. Iz Europske južne svemirske luke u Francuskoj Gvajani, odakle će krajem mjeseca biti lansiran i svemirski teleskop James Webb, ove nedjelje su lansirani 27. i 28. sateliti koji će se u narednim tjednima pridružiti europskom navigacijskom sustavu u orbiti.

Po 715 kilograma teški sateliti lansirani su raketom Sojuz, koju je naručila Europska svemirska agencija, a lansirala kompanija Arianespace. Nedugo zatim, gornji stupanj ove rakete, Fregat, plasirao ih je u orbitu na visini od oko 23.525 kilometara. U narednim tjednima oni će manevrima korigirati putanju i doći na visinu od 23.222 kilometra, gdje će provesti ostatak svojeg radnog vijeka.

Prva su ovo dva satelita od ukupno njih 12, kojima će biti zaključena prva generacija Galilea. Proizvela ih je njemačka tvrtka OHB, dok je za navigacijske sustave bio zadužen britanski Surrey Satellite Technology, a testirani su u ESTEC centru u Nizozemskoj. Preostalih deset satelita ove serije bit će lansirani tijekom naredne tri godine.

Nikolina i Shriya

Osim što će povećati preciznost navigacijskog sustava Galileo, ovi sateliti nama su zanimljivi po još jednom detalju. Naime, njihova su imena Nikolina i Shriya. Potonje je norveško, dok je ovo prvo, očigledno, hrvatsko žensko ime.

Novi satelit konstelacije Galileo dobio je ime po (tada) osmogodišnjakinji iz Hrvatske, Nikolini Rudić, pobjednici umjetničkog natječaja kojeg je lani organizirala Europska komisija. Bilo je to sredinom prošle godine, kada je njezin rad zaslužio ovu čast.

Tada je Komisija u Hrvatskoj, Norveškoj i Švicarskoj organizirala natječaj za djecu rođenu između 2008. i 2013. godine, s temom "Snovi o svemiru". Iz svake od tih triju zemalja odabran je jedan pobjednik, a naša pobjednica Nikolina, inače iz Garića kod Ražanca, sada se može pohvaliti da se u orbiti nalazi satelit nazvan njezinim imenom.

Pobjednički crtež Nikoline Rudić
Pobjednički crtež Nikoline Rudić