Tom Gruber zbog osobnih razloga napušta Apple

Appleov glasnogovornik službeno je potvrdio kako tvrtku napušta Tom Gruber, suosnivač projekta iz kojeg je nastala virtualna asistentica Siri te čelni čovjek Applea u njenom daljnjem razvoju

Matija Pavlić petak, 20. srpnja 2018. u 08:21

Tvrtku iz Cupertina napustio je Tom Gruber, jedan od suosnivača projekta kojim je nastala virtualna asistentica Siri.

Gruber je zajedno s Dagom Kittlausom i Adam Cheyerom stvorio Siri 2010. godine, a samo dva mjeseca poslije sva trojica su postali Appleovi zaposlenici nakon što je tvrtka iz Cupertina kupila Siri.

Prema priopćenju Appleova glasnogovornika, Gruber iz tvrtke odlazi kako bi se posvetio svojim osobnim projektima kao što je fotografija i zaštita oceana.

Gruber je od spomenute trojke najduže ostao vezan za Apple, Kittlaus je Apple napustio još 2011. godine, a Cheyer godinu dana kasnije. Kittlaus i Cheyer su kasnije pokrenuli projekt Viv na čijim se temeljima rodio Samsungov virtualni asistent Bixby (kada je Samsung preuzeo Viv 2016. godine). S druge strane, Gruber je prije svog odlaska iz Applea bio jedan od ključnih ljudi u daljnjem razvoju spomenute virtualne asistentice Siri.

Grubera će na poziciji čelnog čovjeka u razvoju Siri asistentice zamijeniti John Giannandrea, bivši čelnik Googleova odjela za umjetnu inteligenciju koji je u Apple stigao u svibnju.