U Osijeku održana prva školska utrka FPV dronova

Prva utrka u upravljanju FPV dronova za učenike osnovnih škola Osječko-baranjske županije obuhvatila je i zanimljive radionice i aktivnosti za učenike, a podijeljene su i vrijedne nagrade

Sandro Vrbanus utorak, 11. lipnja 2024. u 12:11

Osnovna škola "Retfala" organizirala je svoj prvu školsku utrku dronova zajedno s tvrtkom Orqa. Bio je to prvi događaj ovakvog tipa za učenike osnovnih škola Osječko-baranjske županije obuhvatila je i zanimljive radionice i aktivnosti za učenike, a podijeljene su i vrijedne nagrade.

U ovom uzbudljivom sportu piloti upravljaju dronom s kamerom koja je bežično spojena s naočalama, što omogućava praćenje leta drona iz prvog lica (first person view, FPV). Poligon za natjecanje, svu tehničku podršku, kao i vrijedne nagrade za najbolje organizirala je i pružila tehnološka tvrtka Orqa pod pokroviteljstvom Grada Osijeka te Osječko-baranjske županije.

Orqa zaslužna za FPV rješenje

Uzbudljivu aktivnost koja spaja suvremenu tehnologiju s iznimnim vještinama pilota te omogućava praćenje leta drona iz prvog lica zainteresirani posjetitelji su mogli pratiti na velikom ekranu, gdje su uživo vidjeli istu sliku koju piloti vide u svojim FPV video naočalama tijekom utrke, što je izazvalo veliko zanimanje i oduševljenje publike.

Natjecanje u upravljanju FPV dronovima omogućilo je učenicima prvo iskustvo u natjecanju s Orqa FPV.Ace kompletom. FPV Ace edukacijski je proizvod izrastao iz želje da se učenike i početnike zainteresira za brzo rastuću tehnologiju dronova koja će zasigurno kreirati mnoga zanimanja u budućnosti.

"Pohvaljujem inicijativu OŠ ''Retfala'', na čelu s ravnateljem Igorom Kopićem, jer su prepoznali potencijal FPV tehnologije i razvoja dronova u razvoju kompetencija i vještina kroz nastavne programe. Natjecatelji su bili jako zadovoljni, utrka je prošla odlično i veselimo se budućim ovakvim događajima te nastavku ove zanimljive priče", izjavio je Dragan Kovačević, projektni manager tvrtke Orqa.

Dragan Kovačević
Dragan Kovačević

Prvo je mjesto na natjecanju osvojio učenik Dino Omerović iz OŠ Retfala, drugo Gabrijel Ševerdija, također iz OŠ Retfala, a treće Mateo Čančar iz OŠ Mate Lovraka Vladislavci. Uspjeh održanog natjecanja postavio je temelje za buduće održavanje sličnih manifestacija u Osječko-baranjskoj županiji, ali i širom Hrvatske.

"Ovakvim događajima potičemo znatiželju učenika, proširujemo znanja i razvijamo neke nove vještine. Važno je pripremati učenike za sve tehnološke izazove koji su pred njima i pokazati im mogućnosti u daljnjem školovanju i na tržištu rada u budućnosti. Zahvaljujemo svim partnerima i sudionicima koji su pomogli pri organizaciji i realizaciji ovog događaja, a naročito tvrtki Orqa, koja nam je pružila svu podršku i omogućila da zajedno organiziramo prvu utrku dronova za osnovnoškolce", naglasio je ravnatelj OŠ Retfala, Igor Kopić.

Igor Kopić
Igor Kopić

Osim natjecanja, posjetitelji su imali priliku sudjelovati u raznim radionicama koje su nudile aktivnosti koje potiču zanimanja budućnosti.