Veliki svemirski planovi Južne Koreje: najavili misije na Mjesec i asteroid

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in najavio je da bi njihova zemlja do kraja desetljeća mogla na Mjesec spustiti robotski lander i poslati sondu prema asteroidu Apophis

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 29. ožujka 2021. u 19:03

Južna Koreja prošloga je tjedna javno testirala motore prvog stupnja svoje svemirske rakete KSLV-2, prvog svemirskog vozila osmišljenoga i proizvedenoga u toj zemlji. Testiranju je nazočio i predsjednik Moon Jae-in, a u izjavi nakon uspješnog paljenja motora najavio je velike ambicije koje Južna Koreja ima u pogledu svemirskih misija u ovom desetljeću.

Moon najavio slijetanje na Mjesec

Do 2030. godine, najavio je predsjednik Moon, Južna Koreja će svojom letjelicom posjetiti Mjesec i na njega spustiti robotski lander. "Sva saznanja, tehnološki napredak, iskustvo i samopouzdanje koje ćemo dobiti istraživanjem Mjeseca, prvim korakom u istraživanju svemira, dat će nam čvrste temelje za daljnji razvoj svemirskih tehnologija", kazao je.

Najavio je i kako će sva tehnologija koja u ovom procesu bude razvijena u državnim istraživačkim institutima s vremenom biti transferirana u privatni sektor. Cilj je, kaže Moon, izgraditi inovativni ekosustav koji će "uzgajati" uspješne globalne privatne svemirske kompanije nalik SpaceX-u.

Raketa KSLV-2, poznata i kao Nuri
Raketa KSLV-2, poznata i kao Nuri

Hvatat će i asteroid

Osim što, dakle, aktivno planiraju poslati misiju na Mjesec, u Južnoj Koreji bave se i mišlju da nekom budućom sondom pokušaju presresti asteroid. Predsjednik Moon kazao je kako im je cilj 2029. godine "uhvatiti" asteroid Apophis koji je pored Zemlje prošao početkom ovog mjeseca. Za 2029. godinu predviđa se još jedan bliski prolazak, pa potom 2068. godine jedan još bliži.

NASA je ovoga tjedna objavila kako ovaj asteroid, nadimka "bog kaosa", ne predstavlja izravnu opasnost za naš planet u najmanje sljedećih 100 godina. Računica je došla od promatranja posljednjeg bliskog prolaska pored Zemlje. Relativna bliskost i predvidivost putanje ovog asteroida, promjera oko 340 metara, zainteresirala je Južnu Koreju, pa se u toj zemlji trenutačno izrađuje studija izvedivosti lansiranja sonde koja bi ga 2029. godine mogla proučavati izbliza.