Amazon patentirao samouništavajuće dronove

U slučajevima kada dostavni dron izgubi kontrolu usred leta, mogao bi biti pokrenut mehanizam samouništenja kako bi spriječio veću štetu na tlu

Sandro Vrbanus utorak, 5. prosinca 2017. u 09:30

Amazonu je Američki patentni ured (USPTO) odobrio patent za ideju koju su im prijavili u lipnju prošle godine – a koja se tiče samouništavajućih dronova. Nije tajna da kompanija Jeffa Bezosa već godinama radi na projektu bespilotnih dostavniih dronova, a jedan od najvećih problema kod takve automatizirane mreže letjelica upravo je sigurnost. Pa eto, kako bi umanjili šanse da se dron sruši s neba i načini štetu ljudima ili imovini na tlu, osmislili su sustav za njihovo uništavanje.

"Usmjerena fragmentacija bespilotne letjelice" naziv je patenta koji opisuje sustav "fragmentation controller", koji bi u vrijeme dok je letjelica u zraku mogao biti aktiviran u slučaju da dođe do ometanja u normalnom letu. Spomenuti kontroler bi zabilježio nepravilnosti bilo koje vrste i na kontrolirani način uništio letjelicu ili neke njezine dijelove, prema potrebi.

Kontrolirano uništenje letjelice bilo bi izvedeno u ovisnosti o uvjetima, kako bi se smjer i brzina njezinog kretanja prilikom pada prilagodili terenu, visini, vremenskim uvjetima i slično – uz što manji rizik za ljude i imovinu.