Prvi pokusni let talijanskog vojnog drona

Autonomna bespilotna letjelica Falco Xplorer talijanskog proizvođača Leonardo, koja izgledom i namjenom konkurira američkim dronovima, prošloga je tjedna obavila prvi let

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. siječnja 2020. u 06:00

Talijanski proizvođač avijacijske i vojne tehnologije Leonardo ovoga je mjeseca prvi puta u letu testirao svoju borbenu bespilotnu letjelicu Falco Xplorer. Prvi ikada model ovog drona, Falco Xplorer S/N0001, poletio je 15. siječnja iz zračne baze Trapani na zapadu Sicilije, krstario oko sat vremena nad tamošnjim zaljevom, te na kraju sigurno sletio natrag u bazu.

Falco Xplorer bespilotna je letjelica s primarno vojnom namjenom. Duga je 9 metara, raspon krila joj je 18,5 metara, a najviša masa kod polijetanja 1,3 tone (od čega do 350 kg može činiti teret). Pogoni je motor Rotax 914 snage 115 KS, a u zraku bi trebala moći autonomno ostati i preko 24 sata, uz najvišu brzinu višu od 200 km/h i plafon leta od nešto preko 9 kilometara (30 tisuća stopa). Izgledom neodoljivo podsjeća na američke modele Predator i Reaper, aTalijani ističu da joj je primarna svrha izviđačka, a ne borbena.

Ova letjelica razvija se već nekoliko godina, a javnost ju je prvi puta vidjela na lanjskom Air Showu u Parizu. Falco Xplorer trebao bi prvim kupcima biti isporučen već sljedeće godine. Proizvođač navodi da su kupci kako vojne, tako i civilne organizacije. No, činjenica da će ga certificirati i prilagoditi potrebnim NATO standardima ipak daje naslutiti da će civilna upotreba biti nešto rjeđa.