Švicarski poštanski dronovi padaju s neba, projekt obustavljen

Švicarska nacionalna pošta, Swiss Post, već godinu dana testira dostavu paketa dronovima, no dva pada ovih letjelica od početka godine uzrokovala su zaustavljanje testiranja

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. kolovoza 2019. u 13:51

U sklopu pilot-projekta, u suradnji s proizvođačem dronova Matternet, švicarska nacionalna poštanska kompanija Swiss Post već godinu dana testira dostavu paketa putem malenih bespilotnih letjelica. Testiranje se odvija na tri lokacije, a većinom se dronovima prevoze laboratorijski uzorci od bolnice do bolnice. Otkako je prošloga siječnja projekt pokrenut, dronovi su obavili oko tri tisuće uspješnih dostava, no dvije neuspješne sada su privremeno zaustavile sve letove.

Švicarski mediji prenose kako je prvi Matternetov dron pao u Ciriško jezero 25. siječnja ove godine, nakon čega je projekt bio privremeno suspendiran do travnja. Nakon toga je, pak, drugi dostavni dron u svibnju izgubio kontrolu i srušio se na tlo, tek oko 50 metara od skupine vrtićke djece koja se igrala na otvorenom. Nakon ovog nemilog događaja, i za malo izbjegnute tragedije, Swiss Post je obustavio testiranje dronova koje do sada nije iznova pokrenuto.

Problemi s padobranima

Službena izvješća govore kako je pad u jezero bio kontroliran, uz pomoć ugrađenog padobrana, a uzrok mu je bio gubitak GPS signala. Drugi, pak, slučaj bio je mnogo ozbiljniji. Dron je nepotrebno otvorio vlastiti sigurnosni padobran u letu, potom se isti odvojio od letjelice, pa se ona nekontrolirano strovalila na tlo. Imajući na umu da je pala u blizini djece, i da joj je masa oko 10 kilograma, slučaj je proglašen vrlo ozbiljnim.

Matternet sada radi na nadogradnji letjelica i sustava padobrana kako bi se slični problemi izbjegli u budućnosti. Kada obje kompanije budu sigurne da su dronovi sigurni za rad, projekt će biti nastavljen.