UPS će nabavljati eVTOL letjelice za gradsku dostavu

Američka dostavna služba prigrlit će trend ubrzanja dostave paketa putem zraka, no ne kao neki drugi bespilotnim letjelicama, već pilotiranim električnim multirotorskim letjelicama nalik dronovima

Sandro Vrbanus petak, 9. travnja 2021. u 06:00

Dostavna služba UPS, sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, najavila je da će putem svoje podružnice UPS Flight Forward nabaviti deset električnih letjelica s mogućnošću vertikalnog polijetanja i slijetanja (eVTOL). Za proizvođača svojih prvih vozila ovog tipa odabrali su također američku kompaniju Beta Technologies koja je nedavno pokazala potpuno funkcionalan prototip svoje električne multirotorske letjelice primjerene potrebama UPS-a.

UPS je najavio kako će nove letjelice biti integrirane u njihov sustav brze gradske dostave, a primarno će biti na usluzi njihovim partnerima, malim i srednjim kompanijama koje žele svoje proizvode brzo i efikasno zrakom dostaviti do kupaca. Letjelice ovog tipa idealne su za prijevoz manjih tereta koji bi inače bili transportirani manjim zrakoplovima – što je daleko kompliciranije i skuplje.

Dostava dronovima

Prvih deset multirotorskih dronova Beta Technologies će UPS-u isporučiti 2024. godine. Pokažu li se u praksi kao korisni, kompanije su dogovorile da se ugovor može proširiti na proizvodnju i isporuku ukupno 150 komada. Iako financijski detalji ugovora nisu objavljeni, Beta Technologies navodi kako je cijena jedne njihove eVTOL letjelice oko 4 milijuna dolara.

O tome koliko će se pakete isplatiti prevoziti na ovaj način, iz UPS-a se nisu službeno očitovali. Naglasak za sada stavljaju na ekološku održivost ovakvog rješenja i dodatnu fleksibilnost u prijevozu manjih pošiljaka.

Beta Alia-250 naziv je prototipa koji je trenutačno u posljednjim fazama razvoja. Nedavno je na pokaznom letu proveo 50-ak minuta i pritom dosegao visinu od 2,4 kilometra, demonstrirajući mogućnosti koje su ranije bile najavljene "na papiru". Uz vertikalno polijetanje i slijetanje, ovaj tip letjelice već sada ima doseg od 400 kilometara s jednim punjenjem baterija, a nosivost u pogledu prijevoza tereta mu je ograničena na 635 kilograma. Najviša brzina leta deklarirana je na 273 km/h.