Elon Musk će tužiti Microsoft?

‘Nelegalno su se obučavali koristeći Twitter podatke. Vrijeme je za tužbu’, napisao je u tweetu.

Martina Salvaro četvrtak, 20. travnja 2023. u 16:42

Sukob između Twittera i Microsofta se nastavlja. Elon Musk napisao je na Tweeteru komentar u kojemu je optužio Microsoft za korištenje podataka s njegove društvene mreže bez dozvole. Odgovorio je na vijest o Microsoftovom uklanjanju Twitter sa svoje platforme za korporativno oglašavanje. Microsoft je ranije u obavijesti naveo da od 25. travnja više neće podržavati Twitter na svojoj platformi za oglašavanje.

U praksi to znači da kupci oglasa neće moći pristupiti svojim Twitter računima putem Microsoftovog alata za upravljanje društvenim mrežama. ‘Drugi društveni kanali poput Facebooka, Instagrama i Linkedina i dalje će biti dostupni’, rekli su iz Microsofta. 

Twitter gubi novac zbog Muskovih sukoba s tehnološkim divovima

U odvojenom tweetu, u raspravi o podacima na društvenim mrežama, Elon Musk se još jednom osvrnuo na navedeni problem. Komentirao je da je otvoren za ideje kojima bi se on riješio. ‘No kopiranje Twitterove baze podataka, demonetiziranje nje (uklanjanje oglasa) i prodaja naših podataka drugima nije pobjedničko rješenje’, dodao je.

Ovaj sukob između Microsofta i Twittera traje još od veljače kada je Twitter počeo poslovnim subjektima naplaćivati ​​podatke koje prikuplja od stotina milijuna korisnika, po početnoj cijeni od 100 dolara mjesečno. Platforma omogućuje kupcima oglasa da pomoću API-ja upravljaju i prate svaki aspekt svog prisustva na društvenoj mreži. Microsoftu naplata baš nije najbolje sjela. Naravno da tvrtka može platiti traženu cifru, no čini se da je uklanjanje Twittera s oglašivačkih platformi, kao odgovor na Muskov potez, stvar principa.

Microsoft nije jedini tehnološki div s kojim je Musk zategnuo odnose. Prošle godine tvrtka Apple je zaustavila većinu svojih oglasa na Twitteru i prijetila uklanjanjem Twittera iz svoje trgovine aplikacija. Musk je priznao da je Twitter doživio veliki pad prihoda, no smatra da bi mogao postati profitabilan u drugom tromjesečju 2023. godine. Dodao je i da bi bio spreman prodati tvrtku ako bi se pojavila prava osoba.