Elon Musk misli svima naplaćivati korištenje X-a

Društvena mreža X, donedavno Twitter, već ima opciju plaćenog pristupa, koja u javnosti nije pretjerano dobro prihvaćena. Njezin vlasnik sada namjerava politiku naplate proširiti na sve korsinike

Sandro Vrbanus utorak, 19. rujna 2023. u 15:47

"Kralj kontroverznih izjava" Elon Musk ovoga je tjedna u javnost izišao s još jednom idejom, koja se neće svidjeti mnogima, ali će privući pozornost i izazvati rasprave. Tijekom razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, usput je spomenuo jedan neslužbeni plan za svoju društvenu mrežu X (koju i dalje volimo zvati Twitterom).

Pretplata svima

Musk je tada rekao da kompanija "ide ka tome da svima uvede malenu mjesečnu naknadu za korištenje". Plaćanje za običan pristup društvenoj mreži nešto je što sigurno u zajednici tviteraša neće biti dobro prihvaćeno, jednako kako je s negodovanjem bila popraćena i odluka o naplati verificiranja računa ranije ove godine.

Podsjetimo, za uslugu "škakljivog" naziva X Premium trenutačno je (ako ste iz Hrvatske) potrebno platiti 10 eura mjesečno ili 105 eura na godinu. Time se, nakon rutinske provjere identiteta, dobiva status verificiranog profila, pristup određenim funkcijama kao što je naknadno uređivanje objava, kao i bolja vidljivost na mreži.

Vlasnik X-a ovim je potezom pokušao značajnije povećati prihode kompanije i umanjiti utjecaj lažnih računa i botova. Dodatna naplata nešto manjeg iznosa, ali koju bi morali plaćati baš svi korisnici, išla bi korak dalje u eliminiranju botova i "lažnjaka".

No, koliko bi pravih korisnika jednostavno odustalo od te mreže i prešlo na neku od brojnih konkurentskih, Muska, čini se, ne brine. On za X ima daleko ambicioznije planove, pa želi da to postane "superaplikacija", u kojoj ćete moći telefonirati, obavljati plaćanja, kupovati kriptovalute, naručivati hranu i taksije,  tj. obavljati većinu svojih dnevnih digitalnih potreba. Za sada nema službene potvrde o uvođenju plaćanja za "obično" korištenje X-a.

Anketa Glasanje do 26.9.2023. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: