Engleski nogometni klubovi prosvjeduju protiv rasizma i diskriminacije na društvenim mrežama

Bojkot društvenih mreža, započeo je 30. travnja u 23:59, a trajat će sve do ponedjeljka 3. svibnja

Matej Markovinović nedjelja, 2. svibnja 2021. u 00:36

Engleski nogometni klubovi i organizacije, započeli su četverodnevni bojkot društvenih mreže u znak prosvjeda protiv internetskog zlostavljanja, prenosi TheFa. Svrha je ovog prosvjeda rješavanje problema diskriminacije i zlostavljanja igrača te članova klubova na društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera i Instagrama.

U prosvjedu će sudjelovati FA Premier Liga, Engleska nogometna liga (EFL), Udruga profesionalnih nogometaša (PFA), Stručni odbor za službene utakmice (PGMOL), Udruga menadžera lige (LMA), Udruga navijača (FSA), organizacija Kick It Out i Women In Football.

„Jednostavno je neprihvatljivo da su ljudi širom engleskog nogometa i društva, i dalje izloženi svakodnevnom diskriminiranju i zlostavljanju na društvenim mrežama, bez stvarnih posljedica za počinitelje“, objašnjava u objavi Edleen John, FA-ova direktorica za međunarodne odnose, korporativne poslove i suradnica za jednakost, raznolikost i uključivanje.

Naime, Engleske su se nogometne organizacije još u veljači udružile te su u otvorenom pismu upućenom izvršnom direktoru Facebooka, Marku Zuckerbergu i izvršnom direktoru Twittera, Jacku Dorseyu, zatražile snažnije mjere protiv diskriminatornih i rasističkih komentara na društvenim mrežama.

Nogometne organizacije u pismu zahtijevaju četiri poboljšanja:

  • Poruke i objave trebaju se filtrirati i blokirati prije slanja ili objavljivanja ako sadrže rasistički ili diskriminirajući materijal
  • Potrebno je poduzeti robusne, transparentne i brze mjere za uklanjanje nasilnog materijala ako on dođe na društvene mreže
  • Poboljšanje postupaka verificiranja koji omogućavaju policiji identifikaciju korisnika te zaustavljanje zlostavljača da rade više računa
  • Platforme trebaju aktivno pomagati istražnim tijelima u identificiranju začetnika ilegalnog diskriminirajućeg materijala.

Prema objavi ABC Newsa, Instagram je najavio nova ograničenja, a Twitter je, nakon poduzimanja mjera u više od 700 slučajeva zlostavljanja povezanih s britanskim nogometom u 2019. godini, rekao da će i dalje nastaviti s borbom protiv ovog problema. Podsjećamo da je Instagram prošlog mjeseca najavio nove značajke koje bi trebale zaštititi korisnike od neželjenih poruka i zlostavljanja.