Facebook će uklanjati dezinformacije vezane uz cjepivo za COVID-19

Budući da će uskoro nekoliko cjepiva, koja imaju zadatak spriječiti širenje pandemije, biti pušteno u upotrebu diljem svijeta, u Facebooku najavljuju da će lažne informacije o njima strogo moderirati

Sandro Vrbanus subota, 5. prosinca 2020. u 06:00

Otkako je svijet zahvatila pandemija koronavirusa, Facebook muku muči s lažima, dezinformacijama i obmanama koje kruže tom društvenom mrežom, a zajednička im je poveznica upravo zdravstvena kriza. Od ranije Facebook na svojim platformama pokušava spriječiti širenje lažnih ili zavaravajućih sadržaja, označava one vijesti koje su službeni izvori demantirali ili informacije koje nisu u skladu sa znanstvenim konsenzusom.

Po novome, Facebookovi će moderatori imati posla i s informacijama koje se tiču cjepiva. Dolaskom nekoliko cjepiva, koja bi trebala spriječiti širenje ove pandemije, pravila koja se tiču dezinformacija bit će proširena i na informacije o cjepivima. Najavljeno je kako će sve objave koje šire dezinformacije opovrgnute od strane službenih izvora biti aktivno uklanjane s Facebooka i Instagrama.

Tvrdnje o čipiranju bit će cenzurirane

Primarno će se ova pravila odnositi na objave koje lažno prikazuju sigurnost, efikasnost, sastav ili nuspojave COVID-19 cjepiva. Na primjer, kažu iz Facebooka, s društvenih mreža bit će uklonjene objave koje tvrde da se u cjepivima nalaze mikročipovi, ili bilo što drugo što nije službeno navedeno u sastavu cjepiva.

Sličnu politiku u listopadu je bio uveo i YouTube, koji također pokušava pred gledatelje staviti samo provjerene informacije vezane uz cjepivo – kad se već teoretičari zavjera "hrane" isključivo informacijama s društvenih mreža.

Isto tako s Facebooka i Instagrama će se brisati objave povezane s teorijama zavjere, koje, primjerice, bez uporišta u realnosti tvrde da se određene populacije podvrgavaju obaveznom cijepljenju bez pristanka kako bi se cjepivo testiralo. Politika uklanjanja lažnih vijesti neće biti uvedena preko noći, poručili su, već će moderatori aktivno pratiti sve službene informacije o cjepivima, pa će s novim podacima i pravila za uklanjanje sadržaja evoluirati.