Francuski poreznici tražit će prekršitelje po društvenim mrežama

Kako bi utvrdili razlike između stvarne i prijavljene imovine pojedinaca porezni će inspektori u Francuskoj od sljedeće godine moći do podataka i na kreativne načine

Sandro Vrbanus nedjelja, 11. studenog 2018. u 13:00

Porezne uprave i inspektori u Europi su se, čini se, počeli modernizirati i prihvaćati najnovije tehnologije kako bi bolje obavljali svoj posao. Nedavno se tako doznalo kako su porezni nadzor grčki poreznici počeli obavljati i dronovima koji snimaju eventualne prekršitelje i traže one koji rade na crno. Iz Francuske sada dolazi vijest o tome kako će poreznici od sljedeće godine početi koristiti i društvene mreže kako bi nadzirali imovinu građana.

U sklopu pilot projekta poreznim će inspektorima biti dozvoljeno pretraživati javno dostupne profile po društvenim mrežama i tako pronalaziti sumnjive aktivnosti. Drugim riječima, ako se pojedinac po Instagramu ili Facebooku često hvali bogatstvom, luksuznim automobilima, i slično, a podaci porezne uprave pokazuju kako prijavljenu imovinu po svojim prihodima ne može posjedovati – inspektori bi mu mogli brzo pokucati na vrata kako bi utvrdili otkuda taj nesklad prihoda i imovine.

Ova je inicijativa u skladu s novim propisima kojima francuske vlasti žele smanjiti izbjegavanje plaćanja poreza, za što će od sada biti dozvoljeno koristiti i neslužbene podatke s Interneta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rich Kids Of The Internet (@rkoi) on