Kako se informira generacija Z: tinejdžeri konzumiraju više vijesti nego punoljetni zoomeri

Najmanje svaki drugi zoomer svakodnevno vidi vijesti na društvenim mrežama, često s TikToka, a dvije trećine najčešće ih dobiva putem push obavijesti

Mladen Smrekar utorak, 5. srpnja 2022. u 20:03
Generacija Z vidi razliku između
Generacija Z vidi razliku između "Vijesti" i "vijesti"

Kako se informirate i što su izvori s kojih se napajate vijestima? Prosječan konzument okružen je vrtlogom omiljenih početnih stranica digitalnih novina, čita nekoliko podcasta i lovi se na mamace za klikove iz svojih feedova. Dakako, tu su i push obavijesti o objavljenim vijestima.

Učestalost korištenja pojedinih izvora vijesti među generacijom Z u Sjedinjenim Američkim Državama u veljači 2022.
Učestalost korištenja pojedinih izvora vijesti među generacijom Z u Sjedinjenim Američkim Državama u veljači 2022.

Ovih smo dana povezaniji nego ikad; Europa je od 2019. dobila 100 milijuna digitalnih korisnika, 80 do 90 posto ljudi na Bliskom istoku ima pametni telefon, a SAD troši 100 milijardi dolara kako bi omogućio pristup brzom internetu svakom kućanstvu pa nije ni čudo da generacija Z očekuje trenutna ažuriranja vijesti i kulture.

Od pusha do TikToka 

Ankete provedene među zoomerima otkrivaju kako najmanje svaki drugi pripadnik generacije Z svakodnevno vidi vijesti na društvenim mrežama te da 15 posto onih u dobi od 18 do 24 godine vijesti redovito dobiva s TikToka. Od tinejdžera koji prate vijesti, njih 66 posto kaže da ih najčešće dobivaju putem push obavijesti.

Ovogodišnje istraživanje Reutersovog instituta za studij novinarstva Digital News Report 2022 pokazalo je kako samo 26% Amerikanaca općenito vjeruje vijestima, da 72% Indijaca vijestima pristupa putem pametnih telefona, da 65% Južnoafrikanaca vijesti dijeli putem društvenih mreža ili e-pošte, ali i da 46% Britanaca ponekad ili često izbjegava vijesti. A to je gotovo dvostruko više od razine zabilježene 2016. godine.

Mlade generacije sklonije su otkazivanju i obnavljanju pretlplate na streaming servise, pokazuje Deloitteovo istraživanje
Mlade generacije sklonije su otkazivanju i obnavljanju pretlplate na streaming servise, pokazuje Deloitteovo istraživanje

Tinejdžeri iz generacije Z, oni u dobi od 14 do 19 godina, konzumiraju više vijesti nego njihovi punoljetni kolege iz iste generacije, oni u dobi od 20 do 25 godina, pokazalo je Deloitteovo istraživanje trendova u digitalnim medijima. Otprilike osam od deset tinejdžera iz generacije Z svakodnevno dobivaju vijesti ili aktualne događaje iz barem jednog izvora, u usporedbi sa 69% punoljetnih zoomera i 84% potrošača svih generacija.

Emocionalne reakcije

Vijesti generacije Z nisu samo hladne, čvrste činjenice; one uključuju i kratke obavijesti, ali i deepfake video uratke koji se prikazuju u memovima. Internet je promijenio način na koji izvori šire priče, jer je i publika umrežena. Mnoge vijesti koje konzumirate mogu biti ono što su vaši prijatelji odlučili ponovno objaviti.

Tinejdžeri konzumiraju više vijesti nego punoljetni zoomeri
Tinejdžeri konzumiraju više vijesti nego punoljetni zoomeri

Na način na koji se informacije dijele utječu i emocionalne reakcije: dok se loše vijesti objavljuju na glavnim kanalima, pozitivnije vijesti često se prenose od osobe do osobe.

Generacija Z također vidi razliku između "Vijesti" i "vijesti": one opisane velikim slovom ozbiljan su posao, dok vijesti mogu biti najnoviji tračevi o kakvoj romansi nogometaša i manekenke, ali i cool znanstvene činjenice.

Mladi do informacija najčešće dolaze putem društvenih mreža i internetskih pretraživača
Mladi do informacija najčešće dolaze putem društvenih mreža i internetskih pretraživača

I dok 39 posto osoba mlađih od 24 godine vijesti radije dobiva s društvenih medija, kad su u pitanju aktualni događaji njih 34 posto ipak radije traži pouzdane stranice ili aplikacije s vijestima.

Tko je spreman platiti za vijest?

Generacija Z odgojena je na besplatnim vijestima, ali neki od njih još uvijek su spremni platiti za lokalne ili kvalitetne priče, posebno kad su popraćene sjajnim vizualnim prikazima ili glatkim iskustvom aplikacije. Zoomeri možda imaju raspon pažnje dostojan zlatne ribice, ali još uvijek su sposobni obratiti pažnju kad je to doista važno.