Meta prijeti gašenjem Instagrama i Facebooka u Europi

U slučaju da, zbog europske regulative o zaštiti podataka, neće biti u mogućnosti obrađivati podatke o Europljanima izvan EU, u Meti bi mogli povući drastičan potez i ugasiti najpopularnije društvene mreže

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 7. veljače 2022. u 11:55

Kompanija nekada poznata kao Facebook danas nosi ime Meta, a ovih je dana predala svoje godišnje izvješće koje od njih zahtijeva američka Komisija za vrijednosnice SEC. U tom dokumentu pažljivi su čitatelji otkrili jednu zanimljivost koja tiče Europe.

Naime, poznato je kako je Facebook proteklih godina bio poprilično pogođen skandalima vezanima uz curenje podataka, kao i da se to nikako nije svidjelo za njih u Europskoj uniji nadležnom regulatoru, Irskoj komisiji za zaštitu podataka (IDPC), koji ih je istraživao zbog kršenja GDPR-a.

U rujnu 2020. godine ovaj je regulator donio odluku o zabrani prijenosa podataka iz Europe u SAD, što se kompaniji gladnoj podataka nikako nije dopalo. Još tada su spominjali da bi provođenje ovakve zabrane moglo dovesti do prekida njihovog rada u na području EU, a ista je "prijetnja" sada još jednom ponovljena. Trenutačno je IDPC-ova odluka suspendirana i stvar je na dodatnom razmatranju.

Facebook i Instagram neće biti dostupni u EU?

Konačna odluka o ovom slučaju trebala bi biti donesena tijekom prve polovice ove godine, a o tome Meta piše: "Ako ne budemo mogli prenositi podatke između Europe i SAD-a, izgledno je da nećemo biti u mogućnosti nuditi naše najznačajnije proizvode i usluge, uključujući Facebook i Instagram, u Europi, što će nepovoljno i materijalno utjecati na naše poslovanje, financijsko stanje i poslovne rezultate".

Dijeljenje podataka, odnosno obrada podataka o europskim korisnicima u SAD-u, ključ je za prikazivanje ciljanih oglasa, kažu iz Mete. Na upit britanskog portala CityAM, Metin potpredsjednik za komunikacije Nick Clegg izjavio je: "Nedostatak sigurnog i legalnog međunarodnog prijenosa podataka oštetio bi gospodarstvo i usporio rast poslovanja ovisnoga o podacima u Europi".

Dodao je i da dugoročno treba osmisliti jasna globalna pravila, čvrsto utemeljena u zakonima, koja bi zaštitila prijenos podataka preko Atlantika i prilično dramatično opisao situaciju ako se to ne dogodi: "U najgorem scenariju, ovo bi moglo značiti da maleni tech startup u Njemačkoj više ne bi mogao koristiti američkog pružatelja usluga u oblaku. Španjolska developerska tvrtka više ne bi mogla poslovati u više vremenskih zona".

📢 Windows 11

ACER Aspire 3

Ryzen 5 3500U, 12GB, 512GB SSD, Radeon Graphics, 15.6“ LED FHD, Windows 11.

3.999kn 530,76 € Kupi

📢 Windows 11

HP 255 G8

Ryzen 3 5300U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" LED FHD, Windows 11.

3.299kn 437,85 € Kupi

📢 12 rata bez kamata

ASUS ROG

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

Od 12339kn Kupi


2-kanalno pojačalo snage

PARASOUND 275 V2

200W mono, 20 Hz - 50 kHz, dva para izlaza za zvučnike s A/B tipkama, učinkovit dizajn s niskim zagrijavanjem, stereo ili mono rad, pozlaćeni RCA ulazni priključci.

8.245 kn 1.094,30 € 9.699 kn Kupi

Bežični HiFi zvučnik

MARSHALL Stanmore II

Bluetooth 5.0 i aptX , 50-20 000Hz, funkcija više hostova, mogućnost žičnog povezivanja, 1 pojačalo klase D od 50 W za woofer, 2 pojačala klase D od 15 W za visokotonce.

2.599 kn 344,95 € Kupi