Meta privremeno olabavila pravila o govoru mržnje, Rusija im prijeti blokadom

Ured ruskog državnog tužitelja zatražio je da se u toj zemlji Meta proglasi ekstremističkom organizacijom, što bi značilo vrlo stroge zabrane svih njihovih proizvoda i usluga

Sandro Vrbanus subota, 12. ožujka 2022. u 06:00

Nastavlja se medijski rat i borba blokadama raznih usluga i internetskih stranica između Rusije i zapada. Najnoviji razvoj događaja u ovom smjeru jest zahtjev ureda državnog tužitelja u Rusiji da se Metu, krovnu kompaniju Facebooka, proglasi "ekstremističkom organizacijom".

Podsjetimo, u Rusiji je normalan pristup Facebooku onemogućen već nekoliko dana, otkako ih je Roskomnadzor blokirao uz objašnjenje da to čine jer Facebook diskriminira ruske državne medije. Facebook je uistinu nešto ranije na "crnu listu" bio stavio državno sponzorirane medije iz Rusije, na zahtjev vladajućih u SAD-u i Europskoj uniji.

Sada je, pak, Rusija na potezu – bude li Meta proglašena ekstremističkom organizacijom, kako je predloženo, sve njihove aktivnosti u toj zemlji bile bi potpuno zabranjene. To implicira da bi ruski korisnici uskoro mogli ostati i bez pristupa ostalim Metinim platformama, Instagramu i WhatsAppu. Prema nekim informacijama Instagram je već ovoga petka blokiran.

Facebook dozvolio nasilne proturuske stavove

Kao razlog za pokretanje istrage i procesa uvođenja strogih restrikcija državni tužitelj navodi činjenicu da je Meta prekršila zakone o širenju terorističke propagande i poticala na mržnju.

Sa zahtjevom da se Metu spriječi u ekstremističkim aktivnostima Rusija se obratila i službeno vlastima SAD-a, putem tamošnjeg veleposlanstva. Na to ih je nagnala odluka ove kompanije da na Facebooku i Instagramu korisnicima u nekim zemljama tolerira poticanje na nasilje usmjereno prema ruskim vojnicima. Na tim platformama, naime, trenutačno je dozvoljeno napisati izjave poput "smrt ruskim osvajačima" – inače bi to bilo proglašeno širenjem nasilja, no u ovim se "izvanrednim okolnostima smatra izražavanjem političkog stava", kažu iz Mete.

Privremena promjena Metine politike prema govoru mržnje u Rusiji je proglašena "nečuvenom" i potezom koji može dovesti do eskalacije mržnje i neprijateljstva prema Rusima. "Aktivnosti kompanije još su jedan dokaz informacijskog rata koji se vodi protiv naše zemlje" ističe rusko veleposlanstvo u SAD-u.