Musk vratio Trumpa na Twitter

Iako je obećao da će osnovati vijeće za moderiranje sadržaja, koje bi donosilo odluke o suspenzijama, Elon Musk je odluku o povratku bivšeg američkog predsjednika prepustio samim tviterašima

Sandro Vrbanus nedjelja, 20. studenog 2022. u 13:32

Otkako se u njegovim uredima odvijaju razne drame, otpuštanja, vraćanja na posao i razne druge tubulentne aktivnosti, Twitter je postao jedna od glavnih tema svjetskih medija. Sve to je ovoj društvenoj mreži godilo, pa posljednjih dana ona bilježi i rekordnu posjetu, tj. ima više dnevno aktivnih korisnika nego ikad. S druge strane, nesigurnost je nagnala neke od oglašivača na prekid ili privremeno zaustavljanje oglasa, dok se situacija ne stabilizira.

Vox Populi, Vox Dei

Novi vlasnik Twittera, Elon Musk, svakog dana iznenadi nekim novim potezom, pa je tako ovoga vikenda na svojem računu postavio anketu s pitanjem treba li na Twitter vratiti bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Trump je trajno bio suspendiran nakon 6. siječnja 2021. i nasilne pobune njegovih pristaša koja je rezultirala smrtonosnim napadom na zgradu Kongresa.

Suspenzija Trumpa bila je tada očekivana, iako nije sasvim dosljedna s ostalim odlukama Twittera iz tog doba. Osoba koja ju je provela u djelo otpuštena je u prvom valu otkaza u Muskovoj eri, a Musk je bio najavio kako će kompanija osnovati posebno vijeće za moderiranje. To tijelo imalo bi zadatak moderirati sadržaj i donositi bitne odluke o suspenzijama, među kojima i onu o eventualnom oporavku Trumpovog računa.

No potom se, u tipičnom elonovskom stilu, predomislio i učinio nešto impulzivno: pokrenuo je anketu. U 24 sata na njoj je svoje mišljenje dalo nešto više od 15 milijuna ljudi (ili botova, još nije sasvim jasno). Rezultat je bio otprilike 52:48 u korist Trumpa, pa je time glas naroda postao Muskovo vijeće za moderiranje, a Trumpov račun ponovno je aktiviran. Na njemu je ostalo 9,4 milijuna pratitelja i sav sadržaj koji je bivši predsjednik, a sada već ponovno predsjednički kandidat, objavljivao. Uklonjeno je tek nekoliko zadnjih objava, nastalih netom prije pobune na Capitolu.

Trump se nakon ukidanja gotovo dvogodišnje suspenzije još nije oglasio putem Twittera. Oglasio se zato Musk, napisavši "Vox Populi, Vox Dei", no za sada nije otkrio hoće li i druge bitne odluke vezane za Twitter donositi na ovaj način.

A što vi mislite o istom pitanju?

Anketa Glasanje do 27.11.2022. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: