Najkontroverzniji američki tviteraš uskoro će ostati bez privilegija

Jednom kada napusti Bijelu kuću, Donald Trump postat će samo "običan" korisnik Twittera i izgubit će privilegije koje imaju vodeći svjetski političari, zbog kojih mu do sada račun nije bio suspendiran

Sandro Vrbanus nedjelja, 8. studenog 2020. u 15:00

Pratite li politiku ili ne, vjerojatno vas nije mogla zaobići vijest da je ovoga tjedna američki predsjednik Donald Trump izgubio izbore, te da će mu mandat u Bijeloj kući završiti 20. siječnja sljedeće godine. Trump je tijekom cijele svoje četverogodišnje vladavine zadržao svoj privatni račun na Twitteru i koristio ga kao glavni komunikacijski alat za dopisivanje s drugim svjetskim vođama, prijetnje ratom, objave raznih političkih odluka te za osobne obračune s medijima i neistomišljenicima.

Tvitovi od javnog interesa

Trumpovo tvitanje izazivalo je glavobolje i vodstvu Twittera, koje ga je odlučilo ne blokirati ili mu suspendirati račun kada bi prekršio pravila. Umjesto toga, uveli su novu politiku koja se odnosi samo na svjetske moćnike. Njihove objave, iako ponekad u suprotnosti s Twitterovim pravilima, s ove platforme nisu uklanjane jer se smatra da su od javnog interesa. Umjesto toga, društvena mreža ih je s vremena na vrijeme označavala kao problematične, neistinite ili neprovjerene.

Istu politiku Twitter je primijenio i na, primjerice, Trumpove objave u kojima je ustrajao u tvrdnjama da je – dobio izbore. Takve sadržaje društvena je mreža označila kao netočne, a one u kojima su iznesene i lažne tvrdnje o neregularnosti izbora skrivene su i može ih se vidjeti tek nakon što se pročita obavijest o mogućem zavaravajućem sadržaju.

Mogao bi biti blokiran

Međutim, gubitkom izbora i neminovnim odlaskom s mjesta predsjednika SAD-a, Donald Trump će izgubiti i sve privilegije tog "radnog mjesta", pa će tako postati i "običan tviteraš" čije objave nisu od javnog interesa. Bude li nakon toga kršio pravila koja se tiču pristojnosti, govora mržnje i lažnih vijesti, Twitter će ga nakon prijava drugih korisnika moći cenzurirati, te privremeno ili trajno blokirati – budući da više neće uživati povlašteni status koji dolazi s funkcijom predsjednika.

Trenutačno, uskoro bivši američki predsjednik na Twitteru ima 88,8 milijuna pratitelja i nalazi se na šestom mjestu svjetske ljestvice najpopularnijih računa. S obzirom na poziciju na kojoj se nalazi, vrlo je vjerojatno njegov račun najutjecajniji na svijetu. Ispred njega nalaze se tek zvijezde poput Christiana Ronalda, Justina Biebera i Rihanne, a na samom vrhu je Trumpov prethodnik u Bijeloj kući Barack Obama sa 125,6 milijuna pratitelja.