Snapchat ima više korisnika na Androidu nego na iOS-u

Snapchat je tijekom prvog tromjesečja ove godine zabilježio čak 280 milijuna dnevno aktivnih korisnika, što je porast od 22 posto u odnosu na prošlu godinu

Matej Markovinović subota, 24. travnja 2021. u 17:40

Iako se čini da je Snapchat mrtav, brojke to ne pokazuju. Naime, tvrtka je objavila financijski izvještaj za prvo tromjesečje 2021. godine, u kojem se među ostalom, navodi da aplikaciju većinski koriste Android korisnici.

Izvršni direktor Snapchata, Evan Spiegel, smatra da je ovaj trenutak u kojem su Android korisnici „prešišali“ iOS korisnike, kritična prekretnica koja odražava dugoročnu vrijednost ulaganja u obnovu Snapchat aplikacije na Android.

Budući da je Snapchat prvo izašao samo na Appleovom App Storeu, iOS su korisnici imali puno bolje iskustvo korištenja aplikacije. Snapchat je na Android stigao 2012. godine, no u zadnje je vrijeme poprilično „kiksao“ za iOS inačicom. Tvrtka je primijetila rapidni gubitak Android korisnika, pa su 2019. godine izbacili konačnu verziju aplikacije te su tako poboljšali funkcionalnost i malo po malo, vratili Android korisnike.

Osim toga, prihod je Snapchata u odnosu na prošlu godinu, narastao na 770 milijuna dolara, odnosno za 66 posto. U izvješću se navodi da je tako prosječni prihod po korisniku narastao na 36 posto, odnosno 2,74 dolara na godišnjoj razini. Iz tvrtke kažu da ih je rast uveliko potaknuo da investiraju u sadržaj u inozemstvu, pa se tako ističe Spotlight unutar Snapchata, kojeg je u ožujku koristilo više od 125 milijuna ljudi. Spotlight se trenutno može koristiti u 14 zemalja, no trenutno na toj listi nema Hrvatske.