Snapchat uklanja filtar koji navodno potiče ljude na nesigurnu vožnju

Tužitelji navode da će uklanjanje ovog filtra bez sumnje služiti boljoj sigurnosti na cestama, no kažu da ništa neće popraviti odabir Snapchata da kreira i postavi u aplikaciju filter 'brzinomjera'

Matej Markovinović srijeda, 23. lipnja 2021. u 16:11

Iz poznate je aplikacije Snapchat nestao filtar “brzinomjera” koji je omogućavao korisnicima da zabilježe i podijele na društvenoj mreži svoju trenutnu brzinu kretanja. Naime, tvrtka je ovaj filtar izbacila 2013. godine te je od tada bila na meti kritičara koji su tvrdili da ovakva opcija potiče vožnju prekomjernom brzinom.

No, iako bi se onda očekivalo da je Snapchat uklonio ovaj filtar da bi korisnici prestali bilježiti svoje riskantno ponašanje u prometu, glasnogovornici tvrtke kažu za NPR da je “brzinomjer” jednostavno prestao biti popularan. Osim toga, navode da će potpuno uklanjanje filtra iz aplikacije ipak trajati neko vrijeme, pa se on na pojedinim uređajima još može koristiti.

Foto: WFLA News Channel/YouTube/Screenshot
Foto: WFLA News Channel/YouTube/Screenshot

Kako prenosi Makeuseof, Snapchat je već nekoliko puta bio tužen zbog nesreća tijekom kojih se koristio filtar za mjerenje brzine. Navodi se da su se brojni vozači ozbiljno ozlijedili, ali da su neki i poginuli, pa se za primjer navodi slučaj od prošloga mjeseca kada je tvrtka završila na sudu zbog smrti trojice mladića, jer je jedan od njih koristio navedeni filtar prije tragičnog događaja.

Međutim, stručnjaci za sigurnost u prometu već godinama upozoravaju Snapchat na opasnost ovog filtra, pa ga je tvrtka u prošlosti čak i izmijenila par puta. Jednom je tako kod korištenja ograničenje bilo postavljeno na 56 kilometara na sat uz poruku upozorenja “Ne snepajte dok vozite”.