Brzinomjer stiže u aplikaciju Google Maps za iOS

Jedna od najkorištenijih navigacijskih aplikacija dobit će vrlo koristan dodatak – prikaz brzine kojom se kreće vozilo u kojem je iPhone, uz naznaku vozite li preko propisanog ograničenja brzine

Sandro Vrbanus srijeda, 10. srpnja 2024. u 16:28

Nije rijetkost da određene funkcije mobilnih aplikacija prvo dođu na Android, pa potom na iOS, ili obratno. Međutim, kad je taj vremenski odmak više od pet godina, a radi se o vrlo prihvaćenoj i često korištenoj aplikaciji poput Google Mapsa, onda je to prilično neobičan slučaj. Upravo takav jedan slučaj događa se s funkcijom brzinomjera u toj aplikaciji.

Napokon i na iPhoneu

U slučajevima kad je koristite kao navigaciju za vožnju, proteklih više od pet godina Google Maps je mogao provjeriti aktualno ograničenje brzine na cesti kojom se krećete i usporediti ga s brzinom vašeg kretanja, pa vas upozoriti u slučaju da prekoračite dopuštenu brzinu. No, tu privilegiju imali su samo vlasnici mobitela zasnovanih na Androidu, dok će oni s iPhoneima istu funkciju dobiti tek sad.

Google je počeo implementirati aktivni brzinomjer u svoju kartografsku aplikaciju na nekim tržištima, pa su potom potvrdili da će ona uskoro biti omogućena na iOS-u u cijelom svijetu. Uključiti je se može u izborniku aplikacije Settings > Navigation > Driving options, gdje je potrebno uključiti funkciju Speedometer, ako je dostupna. Iz Googlea poručuju da je brzinomjer "samo za informativno korištenje" i preporučuju oslanjanje na brzinomjer samog automobila za provjeru trenutačne brzine kretanja.

Korisnici iPhonea, usput rečeno, dosad su mogli sličnu funkciju koristiti unutar konkurentske aplikacije Apple Maps.