TikTok je najpreuzimanija aplikacija na mobilnim uređajima

Mlađe generacije, bez sumnje, koriste TikTok kao primarnu društvenu mrežu za informiranje, ali i zabavu, što dokazuje i činjenica da je aplikacija preuzela krunu za najviše preuzimanja na svijetu

Matej Markovinović ponedjeljak, 9. kolovoza 2021. u 20:05

Kineska društvena mreža koja je uvela potpuno novi format snimanja i pregledavanja videozapisa, koji su potom „kopirale“ i ostale mreže, sada je postala i najpreuzimanija aplikacija za pametne telefone na svijetu.

Naime, prema izvješću istraživačke tvrtke Nikkei, otkad je ByteDance izbacio globalnu verziju TikToka 2017. godine, u potpunosti je po preuzimanjima „prešišao“ Facebook, WhatsApp, Instagram i Facebook Messenger.

TikTok videozapisi postali su novi način izražavanja kreativnosti, ali i humora kod mladih, pa se sve češće viđaju kompilacije snimaka kakve su se nekad mogle vidjeti dok je Vine bio u punoj snazi.

Foto: Nikkei
Foto: Nikkei

Još smo u lipnju pisali da je ByteDance zabilježio udvostručenu dobit i prihod koji je u 2020. godine porastao za čak 111 posto, odnosno na 34,3 milijarde dolara, a udvostručena je i bruto dobit na 19 milijardi dolara.

No, podsjećamo da TikTok nije imao lagan put do vrha, posebice zbog bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je smatrao da aplikacija prijeti nacionalnoj sigurnosti, pa ju je htio zabraniti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Srećom za američke „tiktokere“, novi je predsjednik Joe Biden poništio tu uredbu, no u lipnju je potpisao novu koja će prisiliti pojedine kineske aplikacije da poduzmu strože mjere zaštite privatnosti podataka, ako žele nastaviti s poslovanjem u SAD-u.