Vlasnik TikToka zabilježio udvostručenu zaradu u prošloj godini

Regulatori sve više vrše pritisak na TikTok i druge kineske tehnološke divove, no sudeći po ovim rezultatima, čini se da to ByteDanceu ne smeta, jer posluje i više nego dobro

Matej Markovinović subota, 19. lipnja 2021. u 19:36

Čini se da je pandemija koronavirusa poprilično pozitivno djelovala na vlasnika TikToka, tvrtku ByteDance, jer je zabilježio udvostručenu dobit i prihod koji je prošle godine porastao za čak 111 posto, odnosno na 34,3 milijarde dolara, potvrdio je glasnogovornik tvrtke za BBC.

Osim toga, udvostručena je i bruto dobit na 19 milijardi dolara, a tvrtka je zbog jednokratne računovodstvene prilagodbe, zaključila godinu s neto gubitkom od 45 milijardi dolare, no navodi se da on ni na koji način nije povezan s poslovanjem ByteDancea, koji je u prosincu prošle godine bilježio na svim platformama gotovo 2 milijarde aktivnih korisnika mjesečno.

Podsjećamo da je američki predsjednik Joe Biden poništio uredbu Donalda Trumpa kojom je TikToku i WeChatu zabranjeno poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama. No, američki regulatori ipak smatraju da takve aplikacije šalju podatke korisnika kineskoj vladi, ali TikTok kaže da to nije istina.

Unatoč tome, neke će se promjene svakako morati napraviti. Naime, Reuters izvještava da će izvršna uredba koju je Biden potpisao ovog mjeseca, prisiliti pojedine kineske aplikacije da poduzmu strože mjere zaštite privatnosti podataka, ako žele nastaviti s poslovanjem u SAD-u.

BBC također ističe da je u travnju kineski regulator pozvao 13 internetskih platformi, uključujući i ByteDance, da pri pružanju financijskih usluga poštuje postrožene odredbe o tržišnom natjecanju, s ciljem da se spriječi monopolističko ponašanje i kako kažu, kaotično širenje kapitala.