TikTok promijenio glas za značajku pretvaranja teksta u govor nakon tužbe

Brojni su TikTok korisnici ostali iznenađeni kada su primijetili da je stari glas popularne značajke zamijenjen novim te su se odmah 'bacili' na njegovo testiranje

Matej Markovinović srijeda, 26. svibnja 2021. u 07:55

Nakon što je posuđivačica glasa Beverly Standing, tužila TikTok tvrdeći da koriste njene audio snimke za popularnu značajku bez njenog dopuštenja, korisnici su primijetili novi ženski glas u videozapisima na društvenoj mreži, prenosi The Verge.

Naime, novi glas donosi značajnu promjenu, pa sada više ne zvuči monotono i hladno, već naprotiv, više energičnije i „skakutavo“. Korisnici su TikToka tako napravili svojevrsni trend videozapisa u kojima koriste osvježenu značajku pretvaranja teksta u govor, a glas uspoređuju s onim ženskim s platforme za ispravljanje gramatičkih grešaka, Grammarly.

Iako TikTok još nije komentirao tužbu od Standing, jer, kako kažu za Telegraph, ne komentiraju tekuće parnice, ova promjena znači da tvrtka situaciju smatra ozbiljnom. Podsjećamo da je Standing posuđivala glas za Kineski institut za akustiku (IOA) u svrhu njegovog korištenja za prijevode kineskih tekstova te tvrdi da se nigdje nije spomenulo da bi se te snimke mogle prodati ili licencirati negdje drugdje.