Utah protiv TikToka: "aplikacija izaziva ovisnost i šteti mentalnom zdravlju"

Američka savezna država Utah podigla je tužbu protiv vlasnika aplikacije TikTok, u kojoj ih optužuju za manipuliranje mladima, zavaravajuće poslovne prakse i štetan utjecaj na mentalno zdravlje

Sandro Vrbanus srijeda, 11. listopada 2023. u 18:11

Prva američka savezna država, koja je najavila zabranu korištenja TikToka, bila je Montana, a prva koja je protiv kineske društvene mreže podigla tužbu je nešto južnija savezna država, Utah. Tamošnji je ured za zaštitu potrošača službeno pokrenuo tužbu protiv TikToka i njegovog vlasnika ByteDancea. Iako su dosadašnje zabrane, od Montane preko službenih institucija SAD-a, kao razloge navodile problematično upravljanje privatnim podacima, u slučaju Utaha povod za tužbu je nešto drugačiji – oni navode da ova aplikacija negativno utječe na korisnike, prije svega one mlađe dobi.

Ovisnost poput kockanja

TikTok, stoji u tužbi, "ima moćne manipulativne algoritme, usporedive s kockarskim aparatima", koji izazivaju ovisnost i "zaokupljaju pozornost mladih korisnika diljem svijeta, 24 sata na dan". Tužitelji navode da je rezultat takvih algoritama sasvim svjesno manipuliranje korisnicima, kako bi ih se "zakačilo" na aplikaciju, s koje ne mogu otići. Aplikacija, navodi se, iskorištava djecu i mlade, ali i njihove roditelje, navodeći ih da kompulzivno konzumiraju sadržaj na njoj.

Potom se govori i o problematičnim posljedicama takvog ponašanja. Mladi postaju ovisni, aplikacija ima vrlo negativan utjecaj na njihovo mentalno zdravlje, fizički razvoj, obitelj te društveni život. "Takva je praksa iznimno lukrativna za TikTok, ali i nevjerojatno štetna za mlade korisnike", navodi se.

Tužba je službeno podignuta na državnom sudu, a vladajući od ByteDancea zahtijevaju da se prilagodi tamošnjim propisima o zaštiti potrošača, primarno kad je riječ o njihovoj sigurnosti i dobrobiti. Tužitelji zahtijevaju suđenje pred porotom te plaćanje propisanih kazni za kršenje zakona. Spominje se više od 300.000 dolara u odštetama i još toliko u obliku novčane kazne.