Voditelj Instagrama: Aplikacija za iPad nije prioritet

Korisnici iPada već godinama zahtijevaju da Instagram napravi službenu aplikaciju za Appleove tablete, no, kako stvari zasad stoje, tvrtki to nije prioritet

Matej Markovinović srijeda, 2. ožujka 2022. u 06:00

Prošlo je gotovo 12 godina otkad je Instagram lansiran, a službene aplikacije za iPad i dalje nema. Tako se, naime, korisnici Appleovog popularnog tableta moraju zadovoljiti koristeći ovu društvenu mrežu u web pregledniku ili putem aplikacije za iPhone.

Korisnici toliko dugo zahtijevaju Instagram aplikaciju za iPad, da su već i odustali od bezuspješnog „moljakanja“. No, tehnološki youtuber Marques Brownlee podsjetio je svoje Twitter pratitelje na ovaj problem.

„Godina je 2022., a i dalje nema adekvatne Instagram aplikacije za iPad“, napisao je kratko Brownlee na što mu je ubrzo odgovorio voditelj Instagrama Adam Mosseri.

„Puno upita dobivamo o ovome. Još uvijek grupa korisnika nije dovoljno velika da bi bila prioritet. Nadamo se da ćemo kad-tad doći do toga, ali trenutno smo okrenuti prema drugim stvarima“, odgovorio je Mosseri te je tako, po tko zna već koji put, razočarao korisnike iPada.

Naime, sudeći prema podacima tvrtke za istraživanje tržišta IDC, Apple je u posljednjem tromjesečju isporučio 17,5 milijuna iPada diljem svijeta. Štoviše, iPad uređaji prošle su godine činili čak 34 posto svjetskog tržišta tableta.

Ove se brojke mnogima čine kao sasvim dovoljan pokazatelj da bi Instagram aplikaciju za iPad koristile milijune ljudi, no Mosseriju to jednostavno nije dovoljno, jer kako dodaje u jednom od sljedećih tweetova, Instagram koristi najviše Android korisnika.

Podsjetimo, u svijetu je trenutno aktivno preko tri milijarde Android uređaja (ne računajući one koji koriste alternativne trgovine aplikacija), dok je broj kod aktivnih Appleovih uređaja gotovo upola manji – 1,85 milijardi.

Mosseri na koncu naziva iPad aplikaciju „konačnom značajkom“ (finally feature), koju među ostalom svrstava uz druge, tražene značajke poput tamnog načina rada, zakazanih objava i mogućnosti brisanja jedne fotografije iz albuma, prenosi The Verge.