YouTuberi ogorčeni novim smjernicama za monetizaciju videozapisa

Nova pravila i način na koji se primjenjuju i kako su komunicirana tjeraju neke kreatore da preispitaju ulogu YouTubea kao jednog od njihovih glavnih izvora prihoda

Tomislav Stanković subota, 14. siječnja 2023. u 17:43
📷 Image: unsplash.com/@esen_aza
Image: unsplash.com/@esen_aza

Pravilo koje je najviše pogodilo kreatore sadržaja tiče se ograničavanja prikaza oglasa ili potpune demonetizacije sadržaja u kojem kreator psuje unutar prvih nekoliko sekundi videozapisa.

YouTubeovo pravilo za suzbijanje vulgarnog izražavanja dio je niza pravila kojima se želi osigurati da su videozapisi "prikladni za oglašivače".

Tome bi se neki i mogli prilagoditi da YouTube nije i retroaktivno demonetizirao videozapise kreatora čime je mnogima negativno utjecao na prihode. Upravo zbog toga su mnogi od njih ogorčeni na YouTube jer im nije dao priliku da se prilagode novim pravilima.

Također, ako će YouTube i u budućnosti nova pravila primjenjivati retroaktivno to ne znači da se kreatori sadržaja moraju prilagoditi samo postojećim pravilima nego da se moraju prilagoditi i nekim novim pravilima koja će se možda implementirati u budućnosti. A to onda dovodi do nesporazuma.

Ipak, nakon tjedana pritužbi, možda se nešto bude promijenilo u korist YouTubera ako je suditi prema izjavi glasnogovornika YouTubea Michaela Acimana za The Verge.

"Posljednjih tjedana čuli smo mišljenja mnogih kreatora u vezi s ovim ažuriranjem. Te povratne informacije su nam važne i u procesu smo nekih prilagodbi ove politike kako bismo odgovorili na njihove probleme. Uskoro ćemo se javiti našoj zajednici kreatora čim budemo imali više za podijeliti.”