Solarne elektrane u SAD-u pojeftinjuju, ali i dalje su skuplje od onih na vjetar i plin

Posljednjih godina od svih izvora energije najviše su pojeftinili solarni paneli, no i dalje ostaju skuplji od pogona na prirodni plin ili vjetroelektrana

Sandro Vrbanus utorak, 14. kolovoza 2018. u 06:00

Osim što su najbrže rastući izvor energije u svijetu, solarni fotonaponski paneli postaju sve jeftiniji. Otkako je 2013. godine počela s praćenjem ovog tržišta, američka federalna agencija Energy Information Administration bilježi konstantan pad cijena fotonaponskih sustava koji se cijenom sada već približavaju ostalim oblicima elektrana.

Prosječna cijena instalacije solarne elektrane, gledajući samo industrijske pogone kapaciteta preko jednog megavata, iznosila je u 2016. godini 2.436 dolara po kilovatu. Za usporedbu, vjetroelektrane koštaju 1.630, a elektrane na prirodni plin 895 dolara po kilovatu.

Unatoč rapidnom padu cijene (vidljivom na priloženom grafikonu) solarne su elektrane i dalje ostale najskuplji oblik dobivanja električne energije, ako govorimo o trošku njihove izgradnje. Bez obzira na to, u SAD-u je u zadnjoj godini za koju su podaci dostupni, 2016., u solarima instalirano 8 gigavata dodatnih proizvodnih kapaciteta, što je u rangu s elektranama na prirodni plin (7,9 GW) te vjetroelektranama (8,8 GW). Niti jedan drugi oblik elektrane nije pojeftinio kao solarne, pokazuju podaci EIA-e.

Solarne elektrane u SAD-u, čini se prema ovome, generiraju veliku potražnju, no podaci za 2018. godinu mogli bi biti nešto drugačiji. Vlasti SAD-a su, naime, početkom godine uvele carinu na solarne ćelije koje se uvoze iz Kine kako bi zaštitili domaće proizvođače. Za ocjenu učinka ove mjere na cijene izgradnje elektrana morat će proći ponešto vremena, poručuje EIA.