Facebook će se potpuno fokusirati na privatnost, kaže Zuckerberg

Osnivač Facebooka objavio je poduži tekst u kojem opisuje budućnost društvenih mreža i zaštite privatnosti u internetskoj komunikaciji

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. ožujka 2019. u 17:30

Prošla godina u Facebooku je bila obilježena brojnim skandalima vezanima uz privatnost podataka, a sam osnivač kompanije Mark Zuckerberg morao je višekratno izlaziti pred razne istražne organe, sve do američkog Kongresa, pojašnjavajući kako se njegova društvena mreža uplela u sve to. Ponukan time, Zuck je pokrenuo veliku akciju ponovnog osmišljavanja politika privatnosti kojih se Facebook i njegovi servisi trebaju pridržavati, a svoja razmišljanja objavio je u obliku teksta nazvanog "Vizija društvenih medija fokusirana na privatnost".

U ovoj objavi šef Facebooka navodi kako je rastući način komunikacije onaj koji se odvija putem chat aplikacija, storiesa, te zatvorenih privatnih grupa – jer ljudi vole privatnost i sigurnost. S druge strane, tu je i otvoreni karakter društvenih mreža koji omogućava povezivanje ljudi. Pomiriti ovo dvoje moći će se, piše Zuckerberg, izgradnjom jednostavnije platforme fokusirane na privatnost. Time najavljuje i neke promjene koje bi mogle zahvatiti Facebook, WhatsApp i Instagram kao njihove najveće servise.

Sva komunikacija bit će prije svega privatna i zaštićena enkripcijom. Bit će moguće na svim mjestima učiniti da poslane poruke i objave nestanu nakon nekog vremena, a neka brisanja po isteku vremenskog roka bit će i automatska. Kao što sada stories nestaju nakon 24 sata, u budućnosti bi sve poruke mogle nestajati nakon mjesec ili godinu dana – ili kraće ako korisnik to zaželi.

Dodatno, sve platforme imat će povezan sustav komunikacija, nešto što se već otprije najavljuje, pa će korisnici moći međusobno komunicirati bez obzira koju aplikaciju ili društvenu mrežu koriste.

Facebook bi trebao naredne godine posvetiti uvođenju ovih principa u svoje poslovanje i rad servisa, te pokušati pronaći optimalnu ravnotežu između sigurnosti i privatnosti, pogotovo kad je riječ o kriptiranju komunikacija, što Zuckerberg svesrdno podržava.