Facebook planira spojiti svoj Messenger, WhatsApp i Instagram

Sve tri aplikacije unutar kojih korisnici mogu razmjenjivati poruke, slike i razgovarati putem video i audio poziva trebale bi biti međusobno povezane

Sandro Vrbanus subota, 26. siječnja 2019. u 06:50

Imati nekoliko mobilnih aplikacija koje sve služe istoj svrsi – komunikaciji s drugima – Facebooku očito nije isplativo. Mark Zuckerberg, stoga, namjerava uskoro započeti veliki proces stapanja svojih triju aplikacija, Messengera, WhatsAppa i Instagrama u samo jednu zajedničku platformu za chat, audio i video pozive. Prema informacijama koje donosi New York Times ovo je osobni projekt Marka Zuckerberga i zahtijevat će napore tisuća stručnjaka koji će morati osmisliti kako spojiti komunikacijske platforme ovih triju servisa.

Spajanje triju aplikacija i međusobno povezivanje njihovih mogućnosti razmjene slika, videa, poruka i poziva velik je tehnološki zalogaj za programere, a postavlja se i pitanje dijeljenja i osiguravanja privatnih podataka korisnika. Stoga se očekuje da bi Facebook objedinjavanje aplikacija u jednu platformu trebao završiti do kraja ove ili početkom sljedeće godine. Komunikacija u svima će biti zaštićena end-to-end enkripcijom.

Prema postojećem planu WhatsApp, Instagram i Messenger trebali bi ostati kao zasebne mobilne aplikacije, no s funkcionalne strane njihova će infrastruktura biti objedinjena. To znači da ćete na mobitelu moći imati bilo koju od ovih aplikacija, te da ćete putem nje moći komunicirati s prijateljima koji imaju instaliranu ne nužno istu aplikaciju. Time će Facebook dobiti najveću komunikacijsku platformu na svijetu, a nadaju se da će im to otvoriti i put do novih prihoda od oglašavanja.