Netflix naručio dokumentarac o bračnom paru koji je "prao" milijarde dolara u bitcoinu

Samo nekoliko dana nakon što je američka policija uhitila bračni par koji je prao novac ukraden s kriptomjenjačnice Bitfinex 2016. godine, Netflix je već skočio na priču i naručio seriju o njoj

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. veljače 2022. u 10:05

Ovoga ste tjedna na našim stranicama mogli pročitati vijest o bračnom paru s Manhattana koji je uhićen zbog pranja novca stečenoga hakiranjem kriptomjenjačnice Bitfinex 2016. godine. 34-godišnji Ilya "Nizozemac" Lichtenstein i njegova 31-godišnja supruga Heather Morgan "pali" su nakon što su oprali oko 25 tisuća bitcoina, a policija je s njihovih računala zaplijenila još 119.754 bitcoina (odnosno oko 3,6 milijardi dolara u protuvrijednosti).

Ovaj je događaj pun čudnih detalja, poput činjenice da se Lichtenstein i Morgan nisu pretjerano skrivali, već su vodili javne živote i imali aktivne profile na društvenim mrežama, ili pak podatka da su lozinke za milijarde dolara u bitcoinu držali na običnom cloud servisu za pohranu podataka. Potencijal za ispričati dobru priču odmah je uočio i Netflix, koji je već u petak najavio da će se na njihovoj platformi naći dokumentarna serija o pranju novca koje je provodio ovaj bračni par.

Angažirali redatelja Tiger King serije

Netflix navodi da će serija prikazati "najveći financijski kriminalistički slučaj u povijesti" i pratiti put bračnog para koji je stvarao lažne online identitete, otvarao mnogobrojne račune, kupovao zlato, NFT-ove i na sve moguće načine pokušao "oprati" 120.000 ukradenih bitcoina – dok su za to vrijeme istražitelji užurbano pratili trag novca na blockchainu.

Izvršni producent i redatelj ove dokumentarne serije već je odabran. Bit će to Chris Smith, redatelj Netflixovog uspješnog dokumentarca o nikad održanom festivalu FYRE i megapopularne dokumentarne serije Tiger King.